Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Πισοδέρι Φλώρινας

Το Πισοδέρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.480 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα και
αποτελεί τον πιο ορεινό οικισμό του Ν.Φλώρινας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας . Το Πισοδέρι ανήκει στον δήμο Πρεσπών και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 7 κάτοικοι.


Πρωτοαναφέρεται σε ένα οθωμανικό «τεφτέρι» του 1481 με την ονομασία Ipsoder και πληθυσμό 12 οικογένειες. Στο χωριό το 1887 λειτουργούσε και χάνι.

Από το Πισοδέρι καταγόταν η οικογένεια Κασομούλη που αγωνίστηκε στην Ελληνική επανάσταση του 1821, με σημαντικότερο αγωνιστή, τον Νικόλαο Κασομούλη, προτομή του οποίου, κοσμεί την πλατεία του χωριού. Άλλα μέλη της οικογένειας Κασομούλη που αγωνίστηκαν στην επανάσταση, ήταν οι αδελφοί του Νικόλαου, Δημήτριος και Γεώργιος και ο πατέρας τους Κωνσταντίνος. Άλλος Πισοδερίτης αγωνιστής του 1821 ήταν ο Παπαδάμος. Το Πισοδέρι, με βλαχόφωνο πληθυσμό, διαδραμάτισε ρόλο στο Μακεδονικό Αγώνα. Νωρίτερα, από την επανάσταση στη Δυτική Μακεδονία το 1878, το Πισοδέρι και γειτονικά χωριά συμμετείχαν στην «παρασκευή ανδρών». Στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, έθαψε το κεφάλι του Παύλου Μελά ο ιερέας Σταύρος Τσάμης στις 18 Οκτωβρίου 1904. Σπουδαίος Μακεδονομάχος και παράγοντας του Ελληνισμού της περιοχής ήταν ο αδελφός του παπα-Σταύρου, Λάζαρος Τσάμης.

Επίσης, είναι γνωστό για τις μάχες του Δημοκρατικού Στρατού κατά τον Εμφύλιο.

Στο χωριό υπάρχει επίσης το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που λειτουργεί από το 1050, καθώς και το κτίριο της Μοδέστειας Σχολής, που κατασκευάστηκε το 1903, αλλά σήμερα, αναπαλαιωμένο, λειτουργεί ως ξενώνας.

Χιονοδρομικό Κέντρο

Σε απόσταση μόλις 1500 μ. από το χωριό βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου στη θέση Βίγλα που κρατάει χιόνι μέχρι τις αρχές Απριλίου, λόγω του πολύ ψυχρού κλίματος της περιοχής, ενώ ένα καρεκλάκι ξεκινάει και μέσα από το χωριό (δίπλα στα τελευταία σπίτια, μέσα στη ρεματιά). Θεωρείται το χιονοδρομικό με την ευκολότερη οδική πρόσβαση στην Ελλάδα.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου