Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Στρώμη Φωκίδας

Χτισμένη μέσα στα έλατα της Γκιώνας η Στρώμη, ένα από τα παραδοσιακά χωριά της Φωκίδας, έχει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 120 μόνιμους κατοίκους και είναι χτισμένη στις όχθες του παραπόταμου του Μόρνου, Βουρλόρεμμα.


Λίγο πριν την είσοδο της Στρώμης, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου, βρίσκεται ο μικρός αλλά βουερός καταρράκτης της Κρέμασης, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Μόρνο.

Γραφικά δρομάκια μέσα στα δέντρα, πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακή πλατεία με πλατάνια και θέα στο ορεινό τοπίο που διασχίζει ο ποταμός, θα ανταμείψουν τον ταξιδιώτη που θα φτάσει μέχρι τη Στρώμη.

Ακολουθώντας κανείς τον δασικό ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από τη Στρώμη προς τα υψίπεδα της Γκιώνας, θα βρει την αποκαλούμενη και «Σπηλιά των Εγγλέζων». Η δεύτερη ονομασία της σπηλιάς που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 9-10 χλμ. από την Στρώμη, είναι «Σπηλιά της Αντίστασης» καθώς εκεί οι Άγγλοι αξιωματικοί συναντούσαν την περίοδο της κατοχής του αντάρτες-συνδέσμους του Ε.Λ.Α.Σ. Σε αυτή τη σπηλιά ήταν που το φθινόπωρο του 1942 βρήκαν καταφύγιο οι Βρετανοί και Έλληνες σαμποτέρ για να καταστρώσουν το σχέδιο ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Στη Στρώμη ο επισκέπτης – ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί τους παλιούς νερόμυλους, ορισμένοι εκ των οποίων εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμα και σήμερα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου