Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Δίκαια Έβρου

Τα Δίκαια είναι οικισμός του Νομού Έβρου και ανήκει στον Δήμο Ορεστιάδας. Μέχρι την
διοικητική μεταρρύθμιση του 2011, ήταν έδρα του δήμου Τριγώνου με πληθυσμό 1.058 κατοίκους. Το χωριό βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Ορεστιάδας δίπλα στον ποταμό Έβρο. Ο οικισμός έχει πληθυσμό 797 κατοίκους, ενώ η δημοτική κοινότητα Δικαίων, που περιλαμβάνει άλλους τρεις οικισμούς, έχει 1177 κατοίκους. (Απογραφή 2001).


Στα Δίκαια εγκαταστάθηκαν Καβακλιώτες, Δημητρικιώτες, Αρβανίτες αλλά και μια οικογένεια Σαρακατσάνων. Οι περισσότεροι ήρθαν από το Καβακλί, το σημερινό Τοπόλοβγκραντ της Βουλγαρίας.

Οι Δημητρικιώτες ήρθαν από το Δημητρίκιοϊ, ακριβώς απέναντι από τον Έβρο. Οι Αρβανιτόφωνοι προήλθαν από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης, σημερινή Ευρωπαϊκή Τουρκία.

Αλλάζει η διάθεση του επισκέπτη τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες. Την 1η του μηνός Φεβρουαρίου αναβιώνει το έθιμο του "Τρύφωνα", προστάτη των αμπελουργών. Στις 26 Οκτωβρίου εορτή του Αγίου Δημητρίου οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Διασκέδαση, κέφι και γλέντι χαρίζεται σ΄αυτούς που συμμετέχουν στα πανηγύρια των Δικαίων.


Ακόμη, στους τύμβους των Δικαίων ο επισκέπτης θα δει τους κεραμοσκεπείς τάφους (όσοι απ΄αυτούς έχουν ανοιχθεί), μέσα στους οποίους βρέθηκαν χρυσά δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, χάνδρες, γυάλινα δοχεία και νομίσματα του 2ου μ.χ αιώνα. Επίσης θα δει τους τάφους των γαιοκτημόνων της εποχής του αυτ/ρα Κομμόδου (117-192 μ.Χ.) όπου βρέθηκαν αγγεία με τέσσερις λαβές, χάλκινη πόρπη, ανάγλυφα ζάρια κλπ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου