Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Πλαίσιο (Πλεσιβίτσα) Θεσπρωτίας

Το Πλαίσιο Θεσπρωτίας είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των
Φιλιατών. Βρίσκεται σε ορεινή τοποθεσία σε υψόμετρο 400μ. περιτριγυρισμένο από επιβλητικά όρη, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο γραφικά χωριά του δήμου Φιλιατών.


Γνωστό παλαιότερα με το όνομα Πλεσιβίτσα (πλέον Πλαίσιο) είναι παλιό κεφαλοχώρι της περιοχής, και συντηρούσε εργαστήρια βυρσοδεψίας, τσαρουχάδικα, ραφτάδικα ενώ παρουσίαζε ζωηρή εμπορική κίνηση. Στο χωριό συνεχίζεται και σήμερα η παραδοσιακή κατασκευή ταπήτων και χαλιών με γίδινο μαλλί από την Ηπειρωτική Ταπητουργία και κύριο επάγγελμα των περισσότερων κατοίκων είναι η κτηνοτροφία.

Έχει πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον, αφού την πανέμορφη γραφική πλατεία του χωριού κοσμούν ηρώα και αγάλματα όπως είναι αυτό της κυρά Βασιλικής, κόρης του Κίτσου Κονταξή, που γεννήθηκε εδώ το 1792 και έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και της ελληνικής επανάστασης. Επίσης θα βρείτε τα αγάλματα του Αριστοτέλη Πέτεινου ως σύγχρονου ευεργέτη προς την Πλεσίβιτσα, καθώς άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, κληροδότημα στη γενέτειρά του Πλεσίβιτσα, με σύμφωνη γνώμη της συζύγου του Αλεξάνδρας, μετά το θάνατό του.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πλατείας του χωριού αποτελεί ο σταυρός που είναι στημένος ακριβώς στη μέση της με την επιγραφή: ” Εις τον χώρον της Πλεσιβίτσας όπου εστήθη ο Σταυρός, εκύρηξε ο ιεραπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1775 – 1777” γεγονός που μαρτυρά το πέρασμα του Κοσμά του Αιτωλού από την Πλεσιβίτσα την περίοδο εκείνη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου