Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Θεριακήσι Ιωαννίνων

Χωριό χτισμένο κοντά σε κομβικό σημείο, στις ανατολικές παρυφές του όρους Τόμαρου (Ολύτσικα) το οποίο απέχει 24,5 χλμ Ν από τα Ιωάννινα. Ο οικισμός Αγία Κυριακή Θεριακησίου αποτελεί έδρα του Δήμου Δωδώνης. Στην περιοχή αναπτύσσονται αθλητικές δραστηριότητες (αναρρίχηση, ορειβασία). Το Μονοπάτι οδηγεί στους πρόποδες του Τόμαρου (Ολύτσικα).


Η τοπική κοινότητα Θεριακησίου αποτελείται από την τους οικισμούς Αγία Κυριακή, τα Εισόδια Θεοτόκου, το Θεργιακήσι και την Κανέττα και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 αριθμεί συνολικά 284 μόνιμους κατοίκους.

Το Θεριακήσι εκτείνεται οικιστικά από την κοιλάδα του Άνω Λούρου δυτικά, ως το Ροβίλιστο ανατολικά και ως το χάνι Φτελιάς επί της εθνικής οδού νότια. Ο παλιός του οικισμός «Παλαιοχώρι» έχει εγκαταλειφθεί και μένει ακατοίκητος πια.

Το Θεριακήσι αναφέρεται σε χειρόγραφο του 1613 της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων ως «Θιρεκήσι». Επίσης, ο Γάλλος Πουκεβίλ στο ταξίδι του από τα Γιάννινα προς την Άρτα περί το 1800, μετά το Χάνι Άι-Δημήτρη σημειώνει: «δρόμος λιθόστρωτος, έργο του Αλή πασά... νότια ως το χωριό Τιριακή ή Κυριακή (Tiriaki ou Kyriaki). Η Αγία Κυριακή σημειώνεται και στο χάρτη Barbie (1820) νοτιοδυτικά του Άι-Δημήτρη.

Το Θεριακήσι κάηκε από τους Τουρκαλβανούς τον Οκτώβριο του 1912. Αναγνωρίστηκε ως κοινότητα το 1919.

Ανέκαθεν η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Θεριακησιώτες μετακινήθηκαν στα αστικά κέντρα ή μετανάστευσαν στο εσωτερικό της χώρας και λιγότεροι στο εξωτερικό. Οπωσδήποτε, οι νέοι στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα, στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες.

Το πανηγύρι του χωριού γίνεται στις 7 Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής.

Οι Θεριακησιώτες διασώζουν και τηρούν αρκετά από ταήθη και έθιμα της ποιμενικής και αγροτικής ζωής.

Μνημεία: Ο μύλος της Κουκουσιούν' στας με τη νεροτριβή. Βρίσκεται σε λειτουργία και σήμερα.

Σύλλογοι: Αδελφότητα Θεριακησιωτών Ιωαννίνων «Ο Άγιος Γεώργιος», Έδρα Ιωάννινα, 1978. Αδελφότητα Θεριακησιωτών (Αθήνα). Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θεριακησίου, Θεριακήσι 1982. Έχει χοροστάσι στο μεσοχώρι.













1 σχόλιο:

  1. Παρακαλώ να αναφέρετε την πηγή του κειμένου και των φωτογραφιών . Μου είναι πολύ εύκολο να αποδείξω την πατρότητα των φωτογραφιών . Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω Facebook. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή