Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Πως φτιάχνουμε δαφνέλαιο

Η δάφνη του Απόλλωνα, ή Βαγιά όπως την λένε αλλιώς, είναι ένας αείφυλλος, αυτοφυής θάμνος, ή μικρό δένδρο, που φυτρώνει σε υγρές ρεματιές, στα χαμηλά μέρη των βουνών και το επιστημονικό του όνομα είναι Λάουρος η ευγενής (Laurus nobilis). Τα φύλλα της είναι λογχοειδή και σκληρά, τα άνθη της είναι μικρά, κιτρινόλευκα, και εμφανίζονται την περίοδο των Βαϊων. Οι καρποί της μοιάζουν σαν μικρές ελιές και έχουν χρώμα μαύρο.



Σύμφωνα με τον μύθο, η δάφνη ήταν μια νύμφη, κόρη του ποταμού Πηνειού, την οποία μεταμόρφωσε ο πατέρας της, σε θάμνο για να ξεφύγει από τον έρωτα του Απόλλωνα.

Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν από ταΔάφνη ή Βαγιά - Δαφνέλαιο - Τα φαγητά της γιαγιάς πιο αγαπημένα φυτά και της απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες. Εκτός από την Πυθία στο μαντείο των Δελφών, που μασούσε φύλλα δάφνης πριν βγάλει τους χρησμούς, και τα στεφάνια που έφτιαχναν με τα φύλλα της για να στολίσουν τα κεφάλια των αθλητών ή των δοξασμένων, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη δάφνη και σαν φάρμακο.

Ο Ιπποκράτης τη χορηγούσε ως αναλγητικό μετά τον τοκετό και σε διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, ενώ με δαφνέλαιο θεράπευε τη στειρότητα. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε το αφέψημα της σε παθήσεις της κύστης και της μήτρας, τους λιωμένους καρπούς της στο άσθμά και στη φυματίωση και το χυμό τους σε περιπτώσεις βαρηκοΐας και κόπωσης. Στη λαϊκή θεραπευτική θεωρείται ως αντιρρευματικό, εναντίον της παραμορφωτικής αρθρίτιδας και ως βοηθητικό της πέψης.

Για να παρασκευάσουμε το δαφνέλαιο μαζεύουμε φύλλα δάφνης και ώριμους καρπούς.
Τα βάζουμε σε ένα γουδί και τα χτυπάμε καλά. Έπειτα τα βάζουμε σ' ένα αποστειρωμένο βάζο και προσθέτουμε τη φλούδα από ½ λεμόνι και ελαιόλαδο, σε αναλογία 1 μέρος χτυπημένα δαφνόφυλλα, προς 4 μέρη ελαιολάδου. Το σφραγίζουμε καλά και το βάζουμε στον ήλιο για 2 μήνες.

Έπειτα από 2μήνες, σουρώνουμε το μείγμα πρώτα με σουρωτήρι και μετά από τουλπάνι (λεπτό ύφασμα). Τοποθετήστε το δαφνέλαιο σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και είναι έτοιμο για χρήση. Το διατηρούμε σε σκιερό μέρος.

Χρήση
Τα φύλλα και οι καρποί της δάφνης περιέχουν αιθέρια έλαια, αλκαλοειδή, τανίνη και λιπαρά οξέα όπως λαουρικό, παλμιτικό και ελαιϊκό οξύ. Το δαφνέλαιο είναι εκχύλισμα φύλλων δάφνης σε ελαιόλαδο, και συνεπώς πλούσιο σε βιταμίνες Α,Ε και λιπαρά οξέα. Προστατεύει και ενισχύει τη δομή της τρίχας, τρέφει, δυναμώνει και δίνει λάμψη στο μαλλιά χάρη στις μαλακτικές και ενυδατικές του ιδιότητες και θεωρείται αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Τοποθετούμε στα μαλλιά μας μία ποσότητα δαφνέλαιου και κάνουμε απαλό μασάζ από τις ρίζες έως τις άκρες. Στη συνέχεια, τυλίγουμε τα μαλλιά μας με μια ζεστή πετσέτα ή μια διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε για μία ώρα τουλάχιστον, να δράση.

Έπειτα, για να απαλλαγούμε πιο εύκολα από το λάδι (μετά τη θεραπεία), δεν βρέχουμε τα μαλλιά μας, αλλά βάζουμε κατευθείαν το σαμπουάν. Ρίχνουμε όσο σαμπουάν χρειάζετε στην παλάμη μας, το αναμειγνύουμε με λίγο ζεστό νερό και το απλώνουμε στα λαδωμένα μαλλιά. Ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό. Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε την θεραπεία 1 φορά την εβδομάδα.

Εντριβή με δαφνόλαδο στους πιασμένους μύες και ειδικά στην τενοτίντιδα, στην αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς, το διάστρεμμα και τις θλάσεις, ανακουφίζει από τους πόνους.

Το εκχύλισμα των καρπών της δάφνης, καταπολεμά τα φουσκώματα, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τα τεμπέλικα στομάχια. Με αντισηπτική δράση, είναι πολύτιμο για το συνάχι και τη βρογχίτιδα.

Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού, ή άλλου ειδικού της υγείας.


1 σχόλιο:

  1. Η Εχινάκεια είναι ένα βότανο που έχει μελετηθεί για τις ευεργετικές τις ιδιότητες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση της γρίπης.εχινάκεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή