Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Πολυκάρπη Αλμωπίας Πέλλας

Η Πολυκάρπη (Πόλιανη μέχρι το 1925) είναι ένα από τα μεγαλύτερα χώρια του Δήμου Αριδαίας
Πέλλης. Χτισμένη στα Ν.Δ.της Αριδαίας και στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Βόρα χωρίζεται στα δύο από το ποτάμι που τη διαρρέει...


Η Πολυκάρπη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αεχαίους οικισμούς, την Άψαλο και το Μοναστηράκι. Η πρώτη ονομασία ήταν Πόλιανη. Οι νέοι κάτοικοι ήρθαν το 1922 από την Προύσσα και το Αιδινιο της Μ. Ασίας και μετονόμασαν το χωριό σε Πολυκάρπη.

Ήταν άνθρωποι εργατικοί που αγωνίστηκαν και ρίζωσαν στο νέο τόπο, ασχολούμενοι αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο πλούσιος κάμπος της Πολυκάρπης παρήγαγε τότε λίγα καπνά, δημητριακά, σταφύλια (από εκεί και το γνωστό τσίπουρο της Πολυκάρπης). Σήμερα, προστέθηκαν ροδάκινα, κεράσια, μήλα, ακτινίδια, σπαράγγια κ.α. Η Πολυκάρπη είναια αυτή που τροφοδοτεί όλη την Αλμωπία με ασβέστη και αργότερα με χαλίκι.

Το Δημοτικό Σχολείου νεοκλασσικού ρυθμού που κοσμεί το κέντρο του χωριού, χτίστηκε το 1936. Δίπλα στο ποτάμι που στα πρώτα χρόνια είχε συνέχεια νερό, χτίστηκε η εκκλησία βασιλικού ρυθμού.

Στο λόφο πάνω από την Πολυκάρπη διαμορφώθηκε χώρος αναψυχής “Το Πανόραμα” του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και την εκκλισία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου