Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Λίππα Ιωαννίνων

Το χωριό Λίππα βρίσκεται 51χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων μεταξύ των οροσειρών
Τόμαρου (Ολύτσικας) και Σουλίου, στην περιφέρεια Λάκκα Σούλι και ανήκει στον Δήμο Σελλών του νομού Ιωαννίνων.


Η χρονολογία, κατά την οποία χτίστηκε το χωριό δεν είναι γνωστή, αλλά τοποθετείται ανάμεσα στον 16ο και 17ο αιώνα με την κάθοδο και την εγκατάσταση των Σουλιωτών στην περιοχή.
Είναι κτισμένο σε ένα όμορφο οροπέδιο, στα 850μ. με ουρανοκρέμαστους γκρεμούς και δεσπόζει σαν φρούριο στη γύρω περιοχή έχοντας χαρακτηριστεί ως η Αετοφωλιά της Λάκκας Σουλίου. Έχει έκταση 23.800 στρέμματα και πέντε συνοικισμούς:

• Την Κάτω Λίππα (Μεσούρα)
• Την Ανάληψη (Πλακοτίβα)
• Τους Ντουμποράτες
• Τη Βάρδα
• και τα Δύο Ποτάμια,

ενώ συνορεύει με τα Τσερίτσανα, την Κοπάνη, τους Βαριάδες, την Αχλαδέα, την Έλαφο, τη Μουκοβίνα και το Λιβιάχοβο. Ανάμεσα στη Λίππα και την Ολύτσικα πηγάζει και κυλάει δίπλα από την Κάτω Λίππα ένας από τους Παραπόταμους του γνωστού από τους αρχαίους χρόνους Αχέροντα ποταμού.

Ονομασία
Πήρε την ονομασία της από την κοινή ονομασία του δέντρου Φιλύρα-Φλαμουριά ή (κοινά Τίλια), ενός καλλωπιστικού δέντρου που ευδοκιμούσε τα παλιά χρόνια στην περιοχή. Στα Ελληνικά δάση φυτρώνει μεμονωμένα και τα άνθη της έχουν ευχάριστη μυρωδιά και χρησιμοποιούνται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Την ονομασία Λίππα την συναντάμε και σε χωριό έξω από την Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου καθώς και σε μια πόλη των Φιλιππίνων, που επίσης ονομάζεται Λίππα.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου