Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ριάχοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων

Το Ριάχοβο (Τοπική Κοινότητα Ριαχόβου - Δημοτική Ενότητα ΆΝΩ ΚΑΛΑΜΑ), ανήκει στον δήμο ΠΩΓΩΝΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2010 είναι 130 κάτοικοι.
Έχει τρείς εκκλησίες, 2 του Αγίου Γεωργίου και μία της Αγίας Τριάδας. Πανηγύριζε του Αγίου Δημητρίου.

Στο χωριό υπάρχει η τοποθεσία Ντουβρίτσι , στην οποία πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και πανηγύρια Χαρακτηριστικό στον χώρο αυτό είναι το παλιό "κιόσκι" με τις βρύσες , ο βάλτος και το γραφικό μοναστήρι του χωριού με το θέατρο .

Στη θέση Ντουβρίτσι Ριαχόβου, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ριαχόβου, μέσα σε μαγευτικό φυσικό περιβάλλον.

Η μονή θεμελιώθηκε και άρχισε να κτίζεται το Μάρτιο του 1998 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2004, με τη φροντίδα και την επίβλεψη του Ιερέα Ιωάννη Στ. Μπέσιου, εφημερίου Ριαχόβου.
Η μονή Ριαχόβου υπάγεται στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και μέσα στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας της έχει να επιδείξει αξιόλογo πραγματικά έργο.

Υπάρχουν στη μονή εκτός του ιερού ναού, διαθέσιμοι χώροι για πολλές δραστηριότητες, όπως: Αμφιθέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, χώροι αναψυχής, γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, κ.λ.π.

Στη μονή λειτουργεί ξενώνας για τη φιλοξενία γερόντων της περιοχής ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 20 άτομα. Η περιοχή είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τον επισκέπτη, καθώς μπορεί να απολαύσει τη φύση με τα ωραία δάση της περιοχής, την ησυχία του χώρου, το νερό από τις πηγές της περιοχής, κ.λ.π. Προσφέρεται ιδιαίτερα για σχολικές εκδρομές.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου