Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Γρανίτσα Ιωαννίνων

Η Γρανίτσα είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ζίτσας, ενώ
γεωγραφικά εντάσσεται στην περιοχή Κουρέντων και Ντουσκάρας. Οι μόνιμοι κάτοικοι εκτιμώνται στους 80. Απέχει 45 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Η ονομασία του χωριού στα σερβικά σημαίνει "σύνορο".


Αξιόλογο μνημείο στο χωριό αποτελεί ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χρονολογείται από τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Ο ναός είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με δύο στρώματα τοιχογραφιών. Kατά την παράδοση υπήρξε καθολικό παλαιάς μονής.

Το πανηγύρι του χωριού τελείται στις 15 Αυγούστου στην γιορτή της Παναγίας, καθώς και κατά την Ανάληψη.

Ακολουθώντας την μοίρα πολλών άλλων φτωχών χωριών της ορεινής Ηπείρου οι κάτοικοί του έχουν ξενιτευτεί σε όλο τον γνωστό ανεπτυγμένο κόσμο (Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Βέλγιο, Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία κτλ) και πάντοτε ζουν με το όνειρο να γυρίσουν πίσω για μόνιμο επαναπατρισμό.

Η βασική δραστηριότητα των λιγοστών κατοίκων του χωριού είναι κατά βάση η κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού του τοπικού οδικού δικτύου (όπως η ασφαλτόστρωση όλου του μήκους του δρόμου από Βουτσαρά προς Γρανίτσα από την περιοχή Γλα διασχίζοντας τον ποταμό Τύρια μέσω της στρατιωτικής γέφυρας Κουρέντων-Γρανίστας) το οποίο έχει ήδη δώσει διαφορετική πνοή στον τόπο.

Η Γρανίτσα είναι η γενέτειρα του γνωστού συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου