Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Κατάφυτο Ασπροποτάμου Τρικάλων

Λίγα χιλιόμετρα ΒΔ από τα «Τρία Ποτάμια», συναντάμε το χωριό Κατάφυτο, χαμένο μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Κέδρου, σε 1.000 μ. υψόμετρο. Το χωριό διασχίζει ο χείμαρρος Ποττόκος, παραπόταμος του Αχελώου, αλλά και μέσα στα όρια του οικισμού υπάρχουν αρκετές πηγές - βρύσες με τρεχούμενα νερά (Τσόκνα, Ξυνόφι, Μπούτα, Ανάλτα). Αυτός ενδεχομένως ήταν και ο λόγος που ο παλαιός Δήμος Λάκμωνος, στον οποίο ανήκε και το Κατάφυτο ως έμβλημά του είχε έναν γέροντα που κρατούσε υδρία από την οποία έρεε νερό.


Στην κοινότητα ανήκει και ο οικισμός της Μηλιάς. Ο πληθυσμός του Κατάφυτου το καλοκαίρι είναι 450 κάτοικοι και της Μηλιάς 150, ενώ το χειμώνα στους δυο οικισμούς μένουν 11 και 4 κάτοικοι αντιστοίχως. Χαρακτηριστικό χωριό μετακινούμενων κτηνοτρόφων στηρίζεται οικονομικά, κατά τους θερινούς μήνες, στην υλοτομία και την μελισσοκομία, εκτός φυσικά της κτηνοτροφίας, η οποία σχεδόν μονοπωλεί τις δραστηριότητες των κατοίκων.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
Αν και ο εκσυγχρονισμός της ζωής έχει αλλάξει πολλά πράγματα, η ρόδα του νερόμυλου συνεχίζει να γυρίζει, έστω μία φορά το χρόνο, αλέθοντας περισσότερο αναμνήσεις παρά γεννήματα. Εδώ αξίζει να περπατήσει κανείς μέχρι τις κορυφές Ξεροβούνι, Σκλίβα και Κέδρο και να απολαύσει την άγρια ομορφιά της Πίνδου. Από το Ξεροβούνι μπορεί να δει το Χαλίκι και την Αγία Παρασκευή, ενώ οι ντόπιοι λένε πως μερικές φορές φαίνεται από την κορυφή Καλούτα ακόμη και η λίμνη των Ιωαννίνων.

Σημαντικό μνημείο του 1763 η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Νικολάου αποτελεί τυπικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Εξίσου ενδιαφέρουσες από αυτή την άποψη είναι και οι πέτρινες κατοικίες του χωριού, με αντιπροσωπευτικότερη αυτή της οικογένειας Πετσόπουλου που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αι.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας, με τριήμερο γλέντι. στις 14, 15 και 16 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορεί κανείς να διασκεδάσει και να γνωρίσει τη μουσική παράδοση της περιοχής, αλλά και να γευθεί το παραδοσιακό αρνί στη σούβλα,.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου