Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Κολχική Φλώρινας

Η Κολχική είναι ένα αμιγές Ποντιακό χωριό του Νομού Φλώρινας. Πριν από την Ανταλλαγή των
πληθυσμών το 1922, κατοικούνταν από Τούρκους. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν, έδωσαν στο χωριό το όνομα Κολχική για να θυμούνται την αρχαία Κολχίδα, τη χώρα μεταξύ Πόντου και Καυκάσου, όπου κατά τη μυθολογία ήταν το χρυσόμαλλο δέρας και πραγματοποιήθηκε η Αργοναυτική Εκστρατεία.


Η Κολχική απέχει από τη Φλώρινα 8 χλμ. και είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Βέρνον (Βίτσι), ανάμεσα σε δύο ποτάμια. Το ένα πηγάζει από το Τσακάλαρο του Νυμφαίου και το άλλο από την Άνω Υδρούσα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί δυο Φράγματα, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με ψάρια και αποτελούν πόλο έλξης για πάρα πολλούς επισκέπτες.

Οι κάτοικοι τα προηγούμενα χρόνια ασχολούνταν με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Κύρια προϊόντα ήταν ο Καπνός, η Φράουλα, τα Φασόλια, τα Μήλα, τα Αχλάδια, το Σιτάρι, το Καλαμπόκι και η Σίκαλη. Σήμερα οι δυναμικές καλλιέργειες έχουν περιοριστεί.

Η νεολαία του Χωριού έχει στραφεί στις Σπουδές και τα Γράμματα. Ελάχιστα άτομα ασχολούνται με την Γεωργία. Είναι το Χωριό των Δημοσίων Υπαλλήλων ή καλύτερα «το Χωριό των Δασκάλων» όπως είναι γνωστό, λόγω του μεγάλου αριθμού των Δασκάλων σε σχέση με τον Πληθυσμό.

Ο Σύλλογος Ποντίων Κολχικής Φλώρινας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», ιδρύθηκε το 1982. Δραστηριοποιείται στα Πολιτιστικά Δρώμενα του Νομού, αλλά και Πανελλαδικά, μέσα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος της οποίας έχει την Τιμή να είναι Ιδρυτικό Μέλος. Οι ετήσιες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι:

* Το Ποντιακό και Πολιτιστικό Συναπάντεμα που γίνεται το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Κολχικής.
* Η Αναβίωση του εθίμου της Φωτιάς των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου με την προσφορά φασολάδας, κρασιού, αναψυκτικών και άλλων ποντιακών εδεσμάτων.
* Ο Ετήσιος χορός του Συλλόγου τα Χριστούγεννα.
* Τα Παραδοσιακά Κάλαντα Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων.
* Η Κοπή βασιλόπιτας.

* Προβολή Ποντιακών εδεσμάτων και εθίμων.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου