Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Άνω και Κάτω Οινόη Έβρου

Στη βόρεια πλευρά της πόλης της Ορεστιάδας, στη μία από τις δύο εισόδους της πόλης, στον άξονα της καθέτου της Εγνατίας οδού που συνδέει την Αλεξ/πολη με το τελωνείο του Ορμενίου, σε απόσταση 1χιλ. απο το κέντρο της, είναι χτισμένη η Άνω και η Κάτω Οινόη. Τους δύο οικισμούς χώριζε παλαιότερα ένα ρέμα, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα καταπλήκτικό πάρκο (Πάρκο αεροπόρου Ιωαν. Παπαϊωάννου) με γήπεδο μπάσκετ και αναψυκτήριο. Στο ρέμα αυτό χτίστηκε και το νέο Βαλκανικό Κτηνιατρείο.


Στην Κάτω Οινόη θα βρούμε τον Ι.Ν Αγ.Αθανασίου, με ότι αντικείμενα ή εικόνες κατάφεραν να σώσουν οι Κρασοχωρίτες από την προσφυγιά, αλλά και τις πλημμύρες. Εκεί δίπλα είναι και το 5ο δημ. σχολείο Ορεστιάδος , κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια λόγω έλλειψης παιδιών. Στην Κάτω Οινόη χτίστηκε επιβλητικά το Ν. Κλειστο Γυμναστήριο της πόλης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κάτω Οινόης ονομάζεται “Τα Αμπέλια”. Αμπέλια έλεγαν το λόφο που χτίστηκε ο νέος οικισμός. Ο Πολιτιστικός σύλλογος έχει στενή σχέση με τον δικό μας σύλλογο και εκτός απο την πανήγυρη του Αγ.Αθανασίου, έχει την ευθήνη του παρεκκλησίου της Αγ.Τριάδας και της εκεί πανηγύρεως. Εδρα του συλλόγου είναι το πρώην 5ο Δημ. Σχολείο.

Στην Άνω Οινόη ο κεντρικός Ιερός Ναός είναι αυτός του Αγ. Δημητρίου ο οποίος χτίστηκε με τη σημερινή του μορφή το 1950 και ανακαινίσθηκε εξωτερικά το 2007 ενώ εσωτερικά το 2012. Δίπλα είναι το 4ο δημ. σχολείο Ορεστιάδας που φιλοξενεί και τα παιδιά από το πρώην 5ο δημοτικό και το δημ. σχολείο Σάκκου που δεν λειτουργούν.

Στην Άνω Οινόη θα βρούμε το παρεκκλήσι του Αγ.Φανουρίου και το Πολιτιστικό Κέντρο, έδρα του συλλόγου μας. Στα δυτικά του οικισμού της Άνω Οινόης έχει γίνει η χωροθέτηση για την ανέγερση πανεπιστημιακού συγκροτήματος, τμημάτων του Δημοκριτείου Παν. Θράκης. Τέλος στα όρια του συνοικισμού υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, έδρα της ομάδας της περιοχής μας, της “Ενωσης Οινόης”








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου