Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Θούριο Έβρου

Το Θούριο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, ανάμεσα στην Ορεστιάδα και το
Διδυμότειχο. Απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα τα οποία προσδιορίζει ο Έβρος ποταμός. To Θούριο βρίσκεται σε υψόμετρο 30 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είναι ένα πεδινό χωριό με εύφορο κάμπο.


Στη σημερινή θέση του Θουρίου επί οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν ένα τουρκικό χωριό, το Ουρλί. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 κατοικήθηκε από τους έλληνες χριστιανούς κατοίκους που ήρθαν στο Ουρλί από διάφορα άλλα μέρη της Θράκης, κυρίως της ανατολικής Θράκης. Στους πρόσφυγες κατοίκους του Θουρίου δόθηκαν οικόπεδα και κλήρος, (χωράφια για καλλιέργεια).

Τα πρώτα χρόνια η ανάπτυξη του Θουρίου βασίστηκε στην καλλιέργεια της γης, ωστόσο, αργότερα κάποιοι ασχολήθηκαν με το εμπόριο, άλλοι έγιναν τεχνίτες, και άλλοι υπάλληλοι. Μερικοί από τους κατοίκους του Θουρίου μεταναστεύσανε σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά η μεγάλη φυγή έγινε την δεκαετία του 60 όταν έφυγε σχεδόν ο μισός πληθυσμός του χωριού σε χώρες όπως, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Βραζιλία, Αυστραλία και αλλού.

Σήμερα κατοικούν πάνω από 700 άτομα μόνιμα στο Θούριο και ασχολούνται με τη γεωργία, το εμπόριο ή είναι υπάλληλοι του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, καθώς επίσης αρκετοί είναι συνταξιούχοι.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου