Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Πεντάλοφος Έβρου

Ο Πεντάλοφος Νομού Έβρου ανήκει στον δήμο Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου
που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Έδρα του δήμου είναι η Ορεστιάδα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκης.



Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Πεντάλοφος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πενταλόφου, του πρώην Δήμου ΤΡΙΓΩΝΟΥ του Νομού ΕΒΡΟΥ.

Ο Πεντάλοφος έχει υψόμετρο 271 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 41,6435016535 και γεωγραφικό μήκος 26,1800289026. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε πέντε λόφους στους οποίους οφείλει και το όνομά του. Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι από την Κωνσταντινούπολη. Στην περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας (έως τη δεκαετία του 1920) υπήρξε έδρα δημαρχίας όπου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά.

Σε απόσταση 10 λεπτών από τον Πεντάλοφο, ο Σύλλογος Φυσιολατρών έχει ανακαινίσει ένα παλιό φυλάκιο στη θέση «Δρυμός» και το έχει μετατρέψει σε καταφύγιο για τους περιπατητές, με τζάκι, κρεβάτια και κουζίνα. Το καταφύγιο «Μπάρα» προσφέρεται για αφετηρία περιπατητικών εξορμήσεων στο γύρω δάσος με καταπληκτική θέα που φτάνει μέχρι την Ορεστιάδα, την Αδριανούπολη στην Τουρκία και το Σφίλιγκραντ στη Βουλγαρία.

Ο Πεντάλοφος απέχει 16 χιλιόμετρα από το Ορμένιο, 48 χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα και 162 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου