Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ρίζια Έβρου

Τα Ρίζια είναι χωριό του νομού Έβρου και ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Ορεστιάδας. Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νομού και απέχουν 20 χλμ. από την Ορεστιάδα. Το χωριό έχει περίπου 1700 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία.


Πηγή ζωής αλλά και ομορφιάς αποτελεί ο ποταμός Άρδας που πλέει παραπλεύρως του χωριού. Τα Ρίζια είναι ένα πολύ παλιό χωριό. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη του χωριού από το 1800. Στην παλιά εκκλησία του χωριού, πριν την ίδρυσή της, υπήρχε νεκροταφείο, όπου όλες οι επιτύμβιες πλάκες είχαν χρονολογίες από το 1800 ως το 1850. Γύρω στο 1800 υπήρχαν στο χωριό 30 σπίτια Τούρκων και 30 σπίτια χριστιανών.

Το κλίμα του χωριού χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και πολύ χαμηλές το χειμώνα. Το Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 8 του μηνός γιορτάζει το χωριό, αφού η εκκλησία του είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Επίσης κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου, διοργανώνεται στην παραλία του Άρδα η γιορτή καλαμποκιού με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου