Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Μάνη Έβρου

Η Μάνη (Τοπική Κοινότητα Μάνης - Δημοτική Ενότητα ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ), ανήκει στον δήμο
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “η Μάνη”. Έδρα του δήμου είναι το Διδυμότειχο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκης.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μάνη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μάνης, του πρώην Δήμου ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ του Νομού ΕΒΡΟΥ.

Η Μάνη βρίσκεται στην βόρεια όχθη του ποταμού Ερυθροπόταμου, 10 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο. Η Μάνη είναι ένα από τα χωριά των Μάρηδων, πληθυσμιακής ομάδας που θεωρείται απόγονος των αρχαίων Θρακών με έντονα πολιτισμικά και εθνολογικά χαρακτηριστικά.

Τα ήθη και τα έθιμά των Μάρηδων έχουν γνήσια θρακική φυσιογνωμία. Ο τρόπος της ζωής τους, η συμπεριφορά τους, η σκέψη τους, τα έργα τους έχουν ιδιαιτερότητες και τα περισσότερα προσομοιάζουν με εκείνα των μακρινών προγόνων τους αρχαίων Θρακών, όπως αυτά τα γνωρίζουμε απ’ τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, ιστορικούς, ποιητές και γεωγράφους.
Το 2009 ιδρύθηκε στη Μάνη Διδυμοτείχου το Λαογραφικό Μουσείο Μάρηδων με φροντίδα και δαπάνη της Ενώσεως Πολιτιστικών Συλλόγων των Μάρηδων. Η αίθουσα παραχωρήθηκε από το Συνεταιρισμό της Μάνης, με σκοπό την διάσωση και διαφύλαξη της λαϊκής κληρονομιάς της φυλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου