Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Άγιος Νικόλαος Αιδηψού Εύβοιας

Ο Άγιος Νικόλαος είναι μια μαγευτική περιοχή βόρεια της Λουτρόπολης Αιδηψού, όπου το πράσινο και το βαθύ μπλε της θάλασσας δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο. Ο κόλπος του Αγίου Νικολάου ανοίγεται μπροστά στον επισκέπτη με ατέλειωτες χρυσές αμμουδιές και πεντακάθαρα νερά που σε προσκαλούν να απολαύσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αμμώδεις παραλίες και τα καταγάλανα νερά προσφέρονται σε αφθονία χωρίς κανένα κόστος. Ο τουρίστας απολαμβάνει διακοπές που συνδυάζουν τη διασκέδαση με τη ξεκούραση, τις ποικίλες δραστηριότητες με τη χαλάρωση και ευχαριστιέται τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων.


Η αγάπη και το μεράκι των κατοίκων έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο τουριστικό θέρετρο όπου μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του επισκέπτη.

Η περιοχή προσφέρει μεγάλη γκάμα καταλυμάτων που περιλαμβάνει ξενοδοχεία, studios, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα με ποικίλες παροχές, που ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις του τουρίστα σε πολύ προσιτές τιμές. Επίσης λειτουργούν παραδοσιακές ψαροταβέρνες όπου μπορεί κανείς να γευτεί οικονομικά φρέσκο ψάρι του Β. Ευβοϊκού κόλπου και νοστιμότατους ουζομεζέδες δίπλα στο κύμα, καθώς και να επιλέξει πιάτα από τη πλούσια ελληνική κουζίνα. Ακόμη, υπάρχουν ψησταριές που προσφέρουν ντόπια κρεατικά, πιτσαρία, καφετέριες, σνακ-μπαρ και ζαχαροπλαστεία, καθώς και μίνι – μάρκετ, περίπτερο όπου μπορεί κανείς να βρει προϊόντα για τις καθημερινές του ανάγκες. Σημαντικό είναι ότι όλες οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές μεταξύ τους, και υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν πάρκινγκ σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής.

Στον Άγιο Νικόλαο μπορεί κανείς να περάσει ονειρεμένες διακοπές μόνος, με συντροφιά, με φίλους ή την οικογένειά του. Για τους μικρούς μας φίλους υπάρχει παιδική χαρά και για τους πιο τολμηρούς ενοικιάζεται εξοπλισμός για θαλάσσια σπορ. Στολίδι της περιοχής είναι ο Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου, που παραμένει ανοικτός όλη την ημέρα και λειτουργεί τους θερινούς μήνες κάθε Πέμπτη, ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Σε απόσταση περίπου 1.000μ βρίσκεται το χωριό Αιδηψός όπου υπάρχουν αρκετά καταστήματα όπως φούρνοι, κρεοπωλεία και φαρμακείο. Επιπλέον λειτουργεί αγροτικό ιατρείο. Φυσικά, το κέντρο της Λουτρόπολης απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα, όπου διαθέτει ιδιώτες ιατρούς των περισσοτέρων ειδικοτήτων, τράπεζες, ταχυδρομείο κ.ά. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει κέντρο υγείας στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει άνετα με ιδιωτικά Ι.Χ. καθώς όλη η περιοχή είναι ασφαλτοστρωμένη, αλλά και με την αστική συγκοινωνία.

Ιστορία
Το μοναδικό σχέδιο πόλεως του Αγίου Νικολάου που υφίσταται ακόμη και σήμερα έχει ημερομηνία 22 Ιουνίου 1898, είναι υπογεγραμμένο από τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ με διαταγή της Βασίλισσας Όλγας και επιβεβαιώνει την ύπαρξη οικισμού από πολύ παλιά. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένες πληροφορίες που να αφορούν στην ιστορία του Αγίου Νικολάου. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι από ανέκδοτες καταγραφές κατοίκων και από ελάχιστες αναφορές εξειδικευμένης βιβλιογραφίας.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν το πρώτο φυσικό λιμάνι της περιοχής, όπου εξυπηρετούσε επιβατικά και εμπορικά καράβια (μέσα 18ου – αρχές 19ου αιώνα). Εξέχουσες προσωπικότητες κατέφθαναν στο λιμάνι με βάρκες ή πλοιάρια και μεταφέρονταν με άμαξες στη Λουτρόπολη, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες. Επίσης, ήταν ενδιάμεσος σταθμός για το πλοίο Πανδώρα στο δρομολόγιο Χαλκίδα – Βόλος. Αναφέρεται ακόμη η ύπαρξη τελωνείου, ίσως του μοναδικού στην περιοχή εκείνη την εποχή. Στη κεντρική παραλία του Αγίου Νικολάου υπήρχαν δύο φυσικά πηγάδια που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των κατοίκων και τον ανεφοδιασμό των καραβιών.

Επιπλέον, το μετέφεραν και για πώληση στη Λουτρόπολη εφόσον δεν υπήρχε υδραγωγείο. Τα γρι-γρι όπως και μικρές βάρκες έφθαναν γεμάτα με φρέσκα ψάρια, καθώς ήταν η κύρια βιοποριστική εργασία των προσφύγων και κάποιων ντόπιων. Τα μόνα μαγαζιά που υπήρχαν ήταν μικρά καφενεία και ένας ή δύο φούρνοι. Μετέπειτα (περίπου μετά το 1920) δημιουργήθηκαν δύο βιομηχανίες επεξεργασίας αλιευμάτων που απασχολούσαν πολλούς κατοίκους του οικισμού και των γύρω περιοχών (κυρίως γυναίκες).

Μετά από δωρεά οικοπέδου δημιουργήθηκε το 1923 το πρώτο πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το 1960, λόγω ακαταλληλότητας και σοβαρών ζημιών κατεδαφίσθηκε και στον ίδιο ακριβώς χώρο έγινε ο καινούριος ναός όπου με ριζική ανακαίνιση που ξεκίνησε το 1975, εσωτερική και εξωτερική, αποτελεί το ορόσημο της περιοχής. Η φορητή εικόνα του Αγίου Νικολάου υπάρχει στην ενορία από το 1877, και τοποθετήθηκε στο ιερό όταν κτίστηκε
ο ναός και παραμένει έκτοτε εκεί.

Με την ανάπτυξη της Λουτρόπολης, παραμελήθηκε ο Άγιος Νικόλαος με αποτέλεσμα την υποβάθμισή του. Καταστράφηκε η προβλήτα του λιμανιού που ήταν από τους κυριότερους παράγοντες ύπαρξης κίνησης στην περιοχή.


Μετά τη μόνιμη εγκατάσταση των ντόπιων στον οικισμό και τη δημιουργία μαγαζιών (μετά το 1955), ξεκίνησε σιγά-σιγά και η τουριστική ανάπτυξη. Το 1961 (19/3/1961) αναγνωρίστηκε επίσημα ως οικισμός η παραλία Αγίου Νικολάου και υπάχθηκε στο Δήμο Λ. Αιδηψού. Ντόπιοι καθώς και επισκέπτες που αγάπησαν αυτό το μέρος, επένδυσαν ώστε να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια αξιοζήλευτη τουριστική περιοχή, που αναπτύσσεται συνεχώς.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου