Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Νέο Χειμώνιο Έβρου

Το Νέο Χειμώνιο (Τοπική Κοινότητα Νέου Χειμωνίου - Δημοτική Ενότητα ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ), ανήκει στον δήμο ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Νέον Χειμώνιον”. Έδρα του δήμου είναι η Ορεστιάδα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκης.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Νέο Χειμώνιο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Νέου Χειμωνίου, του πρώην Δήμου ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ του Νομού ΕΒΡΟΥ.

Οι κάτοικοι του Νέου Χειμωνίου προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Είναι Αρβανίτες στην καταγωγή, που βρέθηκαν στο Ζαλούφι ως κτίστες από την περιοχή της Κορυτσάς για να χτίσουν το τζαμί της Αδριανούπολης, στα μέσα του 16ου αιώνα.
Με την ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη συνθήκη της Λωζάννης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν στη δυτική πλευρά του ποταμού Έβρου.


Οι περισσότεροι Αρβανίτες – Ζαλουφιανοί εγκαταστάθηκαν στα χωριά Σάκκος, Ρήγιο και Χειμώνιο. Το Χειμώνιο βρισκόταν αρχικά πάνω στην όχθη του Έβρου, μετά όμως από τις πλημμύρες του 1928-29, οι κάτοικο ξενιτεύονται για δεύτερη φορά και χτίζουν το χωριό στη θέση που βρίσκεται σήμερα πάνω σε ύψωμα, δίπλα στο χωριό Θούριο και να το ονομάσουν Νέο Χειμώνιο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου