Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Καλλιθέα (Ζάχα) Ηλείας


Η Καλλιθέα βρίσκεται στο δρόμο, που οδηγεί από την Ανδρίτσαινα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ολυμπίας, στην Κρέστενα και σε απόσταση 16 χλμ. από την Ανδρίτσαινα και 25 χλμ. από την Κρέστενα. Βρίσκεται στις Β.Δ. παρυφές του λόφου Μπρισκαβίτσα που αποτελεί μια προέκταση δυτικά του όρους Μίνθη. Το υψόμετρο στην πλατεία φτάνει τα 450 μ.


Η Καλλιθέα (Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας - Δημοτική Ενότητα ΑΛΙΦΕΙΡΑΣ), ανήκει στον δήμο ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΛΕΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Καλλιθέα”. Έδρα του δήμου είναι τα Κρέστενα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Καλλιθέα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Καλλιθέας, του πρώην Δήμου ΑΛΙΦΕΙΡΑΣ του Νομού ΗΛΕΙΑΣ.








3 σχόλια:

  1. Δημοσιεύετε ρε παιδιά, πότε ονομάστηκε Καλλιθέα, για να το γνωρίζουμε. Ξεχάσατε και τον οικισμό Μπαρακίτικα για τα οποία ουδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφο και ειρηνικό μέρος η γενέτειρα του πατέρα μου το βλέπω για πρώτη φορά γιατί Άλλαξε το όνομα από Ζάχα Σε Καλλιθέα και τι σημαίνει οι λέξις Ζάχα Μπορεί κάποιος να μου πει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο εκδοχές:
    1.προήλθε από την τουρκική φυλή Ζυχοί- Ζυχαίοι, που πρωτοεγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
    2.προέρχεται από το Ζάχος-Ζάχας σύμφωνα με το Νίκος-Νίκας.

    Πάντως όλη η περιοχή κατά την εποχή της Ενετοκρατίας αποτελούσε ένα τεμάριο, το οποίο είναι καταχωρημένο στο βιβλίο τιμαρίων της Ενετικής Γερουσίας, με το όνομα "τιμάριο Ζάχα"

    Πηγή: MΠΑΡΑΚΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΚ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή