Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Βασιλόπουλο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας

Το χωριό Βασιλόπουλο Ξηρομέρου υπάγεται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ανήκει στο Δήμο
Αστακού και στην Επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου. Ανήκει Διοικητικά στην Δημοτική περιφέρεια Αστακού και με τον "Καλλικράτη" ανήκει στον Δήμο Ξηρομέρου.


Βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του βουνού "ΒΕΛΟΥΤΣΑ" της μεγάλης οροσειράς των Ακαρνανικών βουνών και στην κορυφή της ωραίας κοιλάδας, της κωμοπόλεως Αστακού - Καραϊσκάκη - Βασιλοπούλου.

Από το σημερινό χωριό Βασιλόπουλο, διέρχεται και η δημοσία ασφαλτοστρωμένη οδός, που ξεκινάει από την παραλιακή κωμόπολη του Ιονίου Πελάγους τον ΑΣΤΑΚΟ ενώνει κανονικά όλα τα κεφαλοχώρια της Περιφερείας Ξηρομέρου (Αστακός - Καραϊσκάκη - Βασιλόπουλο - Χρυσοβίτσα - Μαχαιρά - Μπαμπίνη - Φυτείες) και καταλήγει δια της μεγάλης Εθνικής οδού Ιωαννίνων - Αγρινίου στην πόλη του Αγρινίου. Είναι χτισμένο κατά μήκος της επαρχιακής οδού Αστακού- Αγρινίου. Απέχει 5 χλμ από τον Αστακό, 50 χλμ από το Μεσολόγγι και 40 χλμ από το Αγρίνιο.

Η εδαφική του περιφέρεια είναι μεγάλη. Ξεκινά από την θέση Κεφαλόβρυσο (όρια Λεσινίου) φτάνει στο χωριό και τελειώνει στην παραλιακή ζώνη Αστακού- Μύτικα (θέση Βελά). Ως εδαφική περιφέρεια γειτονεύει με την Χρυσοβίτσα-Μαχαιρά-Βλυζανά-Αρχοντοχώρι- Καραϊσκάκη-Αστακός. Με την τελευταία απογραφή ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται στους 465 κατοίκους και συνολικά ο πληθυσμός είναι περίπου 1100. Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι οι 945 κάτοικοι. Έχει υψόμετεο 63 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το σημερινό χωριό ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ είναι νεόχτιστο, από το έτος 1965, απέχει δε από το παλιό χωριό ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ (σήμερα ερειπωμένο πιά), περί το ένα (1) χιλιόμετρο . Το παλιό χωριό ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από τον καταστρεπτικό σεισμό (του έτους 1953) και κρίθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ακατάλληλο και επικίνδυνο πλέον για κατοίκηση.

Αποφασίστηκε από τότε (το έτος 1953) , ύστερα από τις σχετικές μελέτες των κρατικών υπηρεσιών και την εδαφολογική εξέτασή του η μεταφορά του και η ανοικοδόμησή του στην τοποθεσία "ΑΧΙΛΛΕΙΟ" όπου σήμερα βρίσκεται χτισμένο το νέο χωριό ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ , κατά μήκος της δημοσίας οδού Αστακού - Αγρινίου, με σχέδιο ωραιότατο και καλή ρυμοτόμηση.

Τα νέα σπίτια του χωριού, ολόασπρα και πολύ ωραία σε σχέδιο και σχήματα , είναι χτισμένα με εξαιρετική ασπρόπετρα, (μαρμαρόπετρα) που οι κάτοικοι του χωριού έβγαλαν με σκληρή προσωπική τους εργασία από τον κοντινό βουνό "Πλαγιά" έχουν ωραίες βεράντες, αυλές μεγάλες με άνθη πολυποίκιλα και ευωδιαστά, και ωραία κιγκλιδώματα σιδερένια. Είναι χωριό με υποδειγματικό νοικοκυριό και πρόοδο έκδηλη, χάρη στη μεγάλη εργατικότητα των κατοίκων του, αλλά και στην φιλοπρόοδο, άμιλλά τους με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα χρόνια να το μεταβάλλουν σε πολιτισμένη εστία, σε πραγματική όαση.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η ωραιότατη εκκλησία του, στο όνομα του "Αγίου Γεωργίου" προστάτη και πολιούχου του, με πελεκητή μαρμαρόπετρα και σχέδιο πολύ εξαιρετικό και αρκετό αύλειο χώρο, με θαυμάσιο πλακόστρωτο.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου