Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Φλαμπουράρι Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων

Το Φλαμπουράρι είναι χωριό του Ζαγορίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, κτισμένο στην πλαγιά του όρους Τσούκα Ρόσα. Ανήκει διοικητικά στο δήμο Ζαγορίου. Οι κάτοικοί του σήμερα είναι κυρίως ξυλοκόποι λόγω της πλούσιας βλάστησης.


Κατά τον 18ο αιώνα στο χωριό κατοικούσαν 900 οικογένειες. Κατά την γερμανική κατοχή (1941-1944) πυρπολήθηκε μεγάλο μέρος του οικισμού, ως αποτέλεσμα σήμερα η παραδοσιακή ζαγορίσια αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί μόνο σε τμήμα του χωριού. Παρόλα αυτά διασώθηκαν οι ιστορικές εκκλησίες, όπως του Αγίου Νικολάου, κτισμένη το 1774. Το πέτρινο γεφύρι της, χτισμένο το 1748, ενώνει τις δύο γειτονιές του χωριού.

Στην ευρύτερη περιοχή δεσπόζουν τα πυκνά δάση. Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη, καθώς το Φλαμπουράρι βρίσκεται, αφ' ενός μεν στο δρόμο που οδηγεί στην γειτονική Βοβούσα και από εκεί καταλήγει στα Γρεβενά, αφ' ετέρου δε, σε κεντρική θέση όσον αφορά τα τρία κύρια τουριστικά μέρη του νομού Ιωαννίνων, συγκεκριμένα των Ιωαννίνων, Μετσόβου και δυτικού Ζαγορίου. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα ορειβατικά μονοπάτια που διαπερνούν το χωριό, που προσφέρουν μαγευτικές εικόνες στον περιηγητή.

Στο χωριό υπάρχει ξενώνας και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μερικά ενδιαφέροντα σημεία στο Φλαμπουράρι είναι τα εξής:

1) Δάση Ανατολικού Ζαγορίου,
2) Όρος Τσούκα Ρόσσα.
3) Ι. Ναός Αγ. Νικολάου.

4) Νεροτριβή










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου