Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Βαχός Ανατολικής Μάνης

Ο Βαχός είναι ορεινό χωριό της Μάνης με 126 κατοίκους. Απέχει 7,25χλμ. από την Αρεόπολη και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ανατολικής Μάνης. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 305,15 μέτρων. Ο Βαχός διαθέτει και δικό του πόσιμο νερό, κατάλληλο για οζονοθεραπεία σύμφωνα με το γιατρό. Θεωρείται από πολλούς το ωραιότερο χωριό της Μάνης.


Στην πλειοψηφία του το χωριό (ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Μάνης) εχει βαθιά ριζωμένο το αίσθημα του πατριωτισμού. Πολύ συχνά έχουμε αναφορές από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. για την προσφορά του στην οικουμένη.

Ο Βαχός είναι το χωριό που από το ψηλό σημείο που βρίσκεται μπορεί να εποπτεύσει τον διαχωρισμό (σημείο διαίρεσης) σε Ανατολική και Δυτική Μάνη, δηλαδή Προσηλιακή και Αποσκιερή!

Ανήκει στο Δήμο Αντολικής Μάνης και αριθμούσε στην απογραφή του 2001 211 κατοίκους.Σήμερα βέβαια είναι αρκετοί λιγότεροι.


O σημερινός Bαχός με τ' αγριολούλουδα, τα αρωματικά φυτά και βότανα (ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι...), τις μουριές, φραγκοσυκιές και συκιές..., αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφες πηγές το 1618 (στον γνωστό κατάλογο που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Δούκα του Nεβέρ και τους Mανιάτες).






















1 σχόλιο: