Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τρυπητή (Μπιτζιμπάρδι) Ορεινής Ολυμπίας

Η Τρυπητή (Τοπική Κοινότητα Τρυπητής - Δημοτική Ενότητα ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ), ανήκει στον δήμο ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΛΕΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “η Τρυπητή”. Έδρα του δήμου είναι τα Κρέστενα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Τρυπητή ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τρυπητής, του πρώην Δήμου ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ του Νομού ΗΛΕΙΑΣ.

Η Τρυπητή έχει υψόμετρο 284 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,5682589613 και γεωγραφικό μήκος 21,7828377817. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Τρυπητή θα βρείτε εδώ.















Μονή της Ίσοβας
Ψηλότερα στην κοιλάδα του Αλφειού, στην θέση Παλατάκια του χωριού Μπιτσιμπάρδι, νυν Τρυπητή του Δήμου Σκυλλουντίας, στέκονται τα ερείπια μοναστηριού, που έχει ταυτιστεί με την φραγκική μονή της Ίσοβας, γνωστή από το Χρονικό του Μορέως. Έχει υποστηριχθεί ότι ανήκε στο τάγμα των Βενεδικτίνων μοναχών. Η Μπ. Κιτσίκη- Παναγοπούλου το αποδίδει στο τάγμα των Κιστερκιανών. Η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο των εργασιών συντηρήσεως, μελέτης και αναδείξεως του συγκροτήματος, διενήργησε για πρώτη φορά διερευνητικές ανασκαφικές τομές, οι οποίες, παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα τους, απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα.
Στον μεγάλο ναό της Παναγίας, διερευνήθηκαν τα θυραία ανοίγματα, η πύλη, αποκαλύφθηκαν οι κίονες που στήριζαν τα βεργία του θόλου της αψίδος και περισυνελέγησαν τμήματα του γλυπτού αρχιτεκτονικού διακόσμου.

Λίγα μέτρα νοτιοδυτικά της Παναγίας βρίσκεται ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Νικολάου, μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, ο οποίος φαίνεται ότι οικοδομήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες λατίνων μοναχών. Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τμήμα του δαπέδου του, που καλύπτεται με καλοδιατηρημένο πολύχρωμο μαρμαροθέτημα. Επίσης, αποκαλύφθηκε ένα από τα γοτθικά κιονόκρανα του ναού.





1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ προσωπικά για το αφιέρωμα στο χωριό μου.
    Με εκτίμηση
    Ζέρβας Γιώργος (Blogger: www.bitzimbardi.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή