Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Βαθύλακκος (Λακρέσι) Καρδίτσας

Στα νότια του νομού Καρδίτσας βρίσκεται το γραφικότατο χωριό Βαθύλακκος. Το χωριό είναι
χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων περίπου. Απέχει από την πόλη της Καρδίτσας 42km και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Σοφάδων. Συνορεύει ανατολικά με την Λουτροπηγή (Σμόκοβο), νοτιοανατολικά με το Αηδονοχώρι, δυτικά με την Μολόχα, βόρεια με το Θραψίμι και την Απιδιά και νοτιοδυτικά με την Φουρνά της Ευρυτανίας.


Αξιόπιστες γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη του χωριού στα τέλη του 16ου αιώνα. Ονομαζόταν Λακρέσι και προσαρτήθηκε στην Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία το 1881 με την διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης. Μετονομάστηκε σε Βαθύλακκο το 1927. Ο αριθμός των κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 234.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι κατά πολύ λιγότεροι, κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν την παραγωγή γνήσιων τυροκομικών προϊόντων, κρέατος ελευθέρας βοσκής, φασολιών, πατάτας, κρασιού, τσίπουρου και μελιού. Παράγονται επίσης καρύδια, κάστανα και αρωματικά φυτά που υπάρχουν σε αφθονία στις πλαγιές και τις εκτεταμένες δασικές εκτάσεις της περιοχής. Δύο ποτάμια περνάνε μέσα από το χωριό. Το ένα πηγάζει από τη θέση «Παπά Βρύση» και το άλλο από τη θέση «Κουδουνόβρυση».

Στα 12.000 στρέμματα δάσους ελάτης ζουν αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες, λαγοί, πέρδικες και ζαρκάδια. Στην κορυφή «Τσουνάκα» υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο. Η διαδρομή προς το καταφύγιο είναι βατή. Ξεκινάει από το χωριό και διαρκεί μία ώρα περίπου. Περνάει μέσα από δασικούς δρόμους, καταπράσινο πυκνό ελατοδάσος με πολλά νερά που κάνουν την διαδρομή μαγευτική και άνετη. Γενναιόδωρη η φύση χάρισε στην περιοχή, πέρα από το φυσικό της κάλλος και ιαματικά λουτρά ( «Πηγές Σουλαντά») που βρίσκονται σε απόσταση 3km από το χωριό στα όρια με το Δημοτικό διαμέρισμα Αηδονοχωρίου, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά μέχρι στιγμής όχι επαρκώς αξιοποιημένα.

Στην βορειοανατολική άκρη του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου». Είναι τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη στέγη και κοσμείται με αξιόλογο τέμπλο και τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού στη θέση «Μύλος» υπάρχει πετρόχτιστος νερόμυλος ηλικίας περίπου ενός αιώνα και ανήκει στην εκκλησία του χωριού. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, της Ζωοδόχου Πηγής, του Προφήτη Ηλία (ξωκλήσι στην ομώνυμη κορυφή) και το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας 6km από το χωριό στο δρόμο προς την Καρδίτσα. Εκεί υπάρχει οργανωμένος χώρος αναψυχής και κάθε χρόνο πραγματοποιείται στις 17 Ιουλίου το μεγάλο πανηγύρι του χωριού στη μνήμη της Αγίας Μαρίνας με την συνεργασία των δύο συλλόγων του χωριού «Κοίμηση της Θεοτόκου» και «Αγία Μαρίνα» καθώς και με τη βοήθεια του Δήμου Μενελαΐδας και του Τοπικού Συμβουλίου Βαθυλάκκου.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Μαρίνα» με έδρα την Αθήνα διαθέτει δραστήριο πολυπληθή χορευτικό όμιλο και εκδίδει την εφημερίδα «Βαθυλακκιώτικα Νέα». Ο Μορφωτικός Σύλλογος Βαθυλάκκου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» επαναδραστηριοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες με σκοπό να αναβιώσει ήθη και έθιμα του χωριού μέσα από διάφορες εκδηλώσεις (Πάσχα, Αύγουστος, πανηγύρια), εκδρομές και γενικότερα να προσπαθήσει να κρατήσει ζωντανό το χωριό ενεργοποιώντας τον τοπικό λιγοστό πληθυσμό του.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου