Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Βαβούρι Θεσπρωτίας

Το Βαβούριο, ή Βαβούρι είναι ελληνικό ορεινό μικρό χωριό του δήμου Φιλιατών της περιφέρειας Ηπείρου (Σχέδιο Καλλικράτης). Παλαιότερα ανήκε στην άλλοτε επαρχία Φιλιατών. Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε έδρα κοινότητας του δήμο Φιλιατών.


Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Φιλιατών, του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται βόρεια των Φιλιατών σε απόσταση 40 χιλιομέτρων και είναι ένα από τα βορειότερα χωριά του νομού, παρά τα Όρη Τσαμαντά, σε υψόμετρο 670 μ. Ο πληθυσμός του, ασχολούμενος με την κτηνοτροφία, το 1971 ήταν 91 κάτοικοι, το 1981 ήταν 143 και το 2001 αριθμούσε 39 κατοίκους.

Το χωριό αναπτύχθηκε σημαντικά από οικονομικής απόψεως κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κάτι που δε συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες λόγω της μετανάστευσης κατοίκων στα αστικά κέντρα και στο εξωτερικό.

Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Μονή του Αγίου Αθανασίου, όπου την Πρωτομαγιά πραγματοποιείται πανηγύρι. Άλλα πανηγύρια στο χωριό λαμβάνουν χώρα στις 17 Ιουλίου στην εορτή της Αγίας Μαρίνας και τον Δεκαπενταύγουστο.

Στη θέση «Καστρί», ανάμεσα στα σημερινά χωριά Βαβούρι και Λιάς, έχουν εντοπιστεί τα ερείπια αρχαίου τειχισμένου οικισμού, που ύπαρξή του πιθανολογείται και στην αυτοκρατορική περίοδο.




















1 σχόλιο:

  1. Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΧΗ? ΤΥΧΑΙΝΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΒΑΒΟΥΡΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή