Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας

Η Λεπενού, πρώην κοινότητα της Επαρχίας Βάλτου και δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Στράτου, νυν δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αγρινίου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, είναι η μεγαλύτερη και από τις πλέον ιστορικές κωμοπόλεις του Βάλτου. Στο δημοτικό διαμέρισμα ανήκει και η συνοικία Λαγκάδι.


Κατά την απογραφή του 2001 είχε 2278 κατοίκους, ενώ σε αυτήν του 2011 εμφανίζεται ο οικισμός να έχει 2091 κατοίκους. Ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός του πρώην καποδιστριακού Δήμου Στράτου. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου των ορίων του πρώην δήμου Στράτου και ο οικισμός του χωριού είναι στην πλαγιά του λόφου Θυάμου. Η Λεπενού σήμερα ανήκει στο Δήμο Αγρινίου. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία (καπνά, αραβόσιτο, ελιές και εσπεριδοειδή) και την κτηνοτροφία (πρόβατα, κατσίκια, χοιρινά και βοοειδή).

Στο δημοτικό διαμέρισμα Λεπενούς ανήκει και η συνοικία Λαγκάδα (ή Λαγκάδι). Η συνοικία Λαγκάδι είχε 41 κατοίκους στην απογραφή του 2011.

Το χωριό συμμετείχε στην επανάσταση του 1821. Κάτω από τη Λεπενού στρατοπέδευσε ο Ομέρ Βρυώνης με οκτώ χιλιάδες Αλβανούς, τον Οκτώβριο 1822, μέχρις ότου έφτασε και ο Κιουταχής με δικό του ασκέρι και κατέβηκαν προς το Μεσολόγγι και άρχισαν την πρώτη πολιορκία. Από τη Λεπενού καταγόταν ο Κώστας Λεπενιώτης. Λένε πως ήταν αδερφός του Κατσαντώνη. Έδρασε κυρίως στα Άγραφα και έδωσε πολλές μάχες με τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά. Το 1809 στη θέση Παπαδιά των Αγράφων νίκησε και συνέλαβε αιχμάλωτο τον δερβέναγα των Αγράφων Σουλεϊμάν Τότη, τον οποίο και σκότωσε για να πάρει εκδίκηση για το θάνατο του Κατσαντώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου