Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Μπαμπίνη Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας


Η Μπαμπίνη είναι ένα από τα πολλά και όμορφα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η σημερινή Μπαμπίνη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 230 μ. και δημιουργήθηκε από κατοίκους των γύρω οικισμών. 


Οι γύρω οικισμοί που καταστράφηκαν ή εγκαταλείφθηκαν σταδιακά είναι η Απάνω Χώρα, τα Πιστιανα, Μανωλόπουλο, Γαζί, Γαρδί, Άννινου, Αγία Άννα, Παλαιοχωράκι κ.α. Το Μανωλόπουλο ήταν ανάμεσα Σκουρτούς και Μπαμπίνης και ερημώθηκε μετά την Επανάσταση όπως και το Γαζί, το Γαρδί και το Ανίνου.

Η Μπαμπίνη (Τοπική Κοινότητα Μπαμπίνης - Δημοτική Ενότητα ΑΣΤΑΚΟΥ), ανήκει στον δήμο ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Μπαμπίνη”. Έδρα του δήμου είναι ο Αστακός και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Μπαμπίνη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μπαμπίνης, του πρώην Δήμου ΑΣΤΑΚΟΥ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.


Η Μπαμπίνη έχει υψόμετρο 240 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,6536630384 και γεωγραφικό μήκος 21,1436660377.  














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου