Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Κανδήλα Αρκαδίας

Η Κανδήλα Αρκαδίας είναι ένα όμορφο, ιστορικό-γραφικό χωριό βόρεια του Λεβιδίου, κοντά στα όρια του νομού Αρκαδίας με την Αργολίδα και την Κόρινθο. Απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθηνά και 35χλ από την Τρίπολη.


Ο οικισμός είναι κτισμένος στις νότιες παρυφές του όρους Ολίγυρτος, σε υψόμετρο 760μ στο βάθος ενός εύφορου λεκανοπεδίου. Η Κανδήλα έχει περίπου 1000 μονίμους κατοίκους ενώ λόγω της καλής τοπικής παραγωγής αντιστέκεται στο μεταναστευτικό ρεύμα της εποχής.

Πάνω από το χωριό και μέσα στο βράχο είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Παναγίας, ένα οικοδόμημα του 1650. Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης λειτούργησε ως νοσοκομείο για τους τραυματίες και ως κρυσφήγετο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Το Μετόχι της Μονής βρίσκεται μέσα στο χωριό το οποίο αποτελείται συνολικά από 23 εκκλησίες.

Τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, το καλό φαγητό, η φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών τα τελευταία χρόνια.

Προτείνουμε να δείτε:
1) Την πηγή Σίντζι, ο συνδυασμός των νερών της πηγής με την πέτρα και το ξύλο εντυπωσιάζει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

2) Το Μοναστήρι της Κανδήλας, αξίζει να ανεβείτε και τα 200 σκαλιά για να φτάσετε στην πόρτα του. Μεταξύ άλλων θα δείτε τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, την εικόνα του Απόστoλου Παύλου, το κελί και τις επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καθώς και ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες στο πίσω μέρος της Μονής.

3) Στο δρόμο προς την Κανδήλα θα συναντήσετε τον Αρχαίο Ορχομενό. Αξίζει να δείτε το Αρχαίο Θέατρο του 3ου αιώνα π.χ, τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος, της Αγοράς και των τοιχών.

4) Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Εκδηλώσεις

Το μεγάλο πανηγύρι για τον εορτασμό της Παναγίας στις 15 Αυγούστου. Ο εορτασμός κρατάει τρεις ημέρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μουσικοχορευτικά δρώμενα, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου