Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Μεσοβούνι Θεσπρωτίας

Το Μεσοβούνι είναι ελληνικό χωριό στο νομό Θεσπρωτίας, στην άλλοτε επαρχία Μαργαριτίου.
Βρίσκεται νοτοανατολικά της Ηγουμενίτσας και βορειοανατολικά από το Μαργαρίτιο. Σύμφωνα με την τελευταία διοικητική διαίρεση (Σχέδιο Καλλικράτης) αποτελεί τοπική κοινότητα της δημοτικής ενότητας Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Ο πληθυσμός του το 2001 αριθμούσε 207 κατοίκους.


Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο.

Ιστορία
Ανάμεσα στα σημερινά χωριά Μεσοβούνι και Μαζαρακιά (στη θέση «Παλιόκαστρο») σώζονται τα ερείπια αρχαίου περιτεισμένου οικισμού (των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων).

Τοποθεσία
Το Μεσοβούνι (Τοπική Κοινότητα Μεσοβουνίου - Δημοτική Ενότητα ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Μεσοβούνιον”. Έδρα του δήμου είναι η Ηγουμενίτσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Μεσοβούνι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μεσοβουνίου (της πρώην κοινότητας Αμπελιάς 323102), του πρώην Δήμου ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ του Νομού ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.

Το Μεσοβούνι έχει υψόμετρο 303 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,4210413793 και γεωγραφικό μήκος 20,3941098621.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου