Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ανατολή (Σελίτσανη) Λάρισας

Στη νοτιοανατολική πλευρά της Όσσας (Κισσάβου), σε υψόμετρο 960 μέτρων και σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από τη Λάρισα, βρίσκεται το όμορφο χωριό Ανατολή ή Σελίτσανη με την παλιά ονομασία. Είναι ο τελευταίος υψομετρικά οικισμός του Κισσάβου μετά τη Σπηλιά, τα Αμπελάκια και το Μεγαλόβρυσο.


Κτισμένη αμφιθεατρικά μέσα σε μια ήμερη, γαλήνια και ονειρεμένη τοποθεσία, ακουμπισμένη υποτακτικά στην αγκαλιά του αγλαού γερο-Κίσσαβου, η Ανατολή έχει το επίζηλο προτέρημα να περιβάλλεται από ορίζοντα ασυνήθη εκτεταμένο, ο οποίος επιτρέπει στους οφθαλμούς του θεατή να κατοπτεύουν ολόκληρο το Θεσσαλικό κάμπο, την κοιλάδα του Δώτιου Πεδίου με την κωμόπολη της Αγιάς και τα χωριά της, το Μαυροβούνι και το Πήλιο, τις παραλίες και τη θάλασσα του Αγιοκάμπου κι ακόμα τα νησιά Σκιάθο και Σκόπελο.


Κυρίαρχο στοιχείο παντού, το έντονο πράσινο. Κάτω και γύρω και παντού, μια σπάταλη χλωρίδα απλώνεται. Πανέμορφα και επιβλητικά ελατοδάση, δάση οξιάς, δρυός και πεύκων, πανύψηλα και αιωνόβια πλατάνια σε ρεματιές και χώρους αναψυχής, περιβόλια με καστανιές, καρυδιές, μηλιές, ελαιόδενδρα και άλλα οπωροφόρα δένδρα, πολύχρωμα λουλούδια, πληθώρα αρωματικών φυτών και βοτάνων, πηγές με κρυστάλλινα νερά, περιβάλλον με καθαρό αέρα και πλούσιο οξυγόνο, είναι τα στολίδια του τόπου αυτού. Η φύση χάρισε στην Ανατολή πλουσιοπάροχα τα δώρα της.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου