Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Πεντάπολη Σερρών

Μόλις 13 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών απέχει η Πεντάπολη. Χτισμένη πάνω σε λόφο στην απέραντη πεδιάδα του νομού, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά κεφαλοχώρια της περιοχής. Η Πεντάπολη γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση, εξαιτίας της καλλιέργειας του καπνού.


Η Πεντάπολη είναι το Κεφαλοχώρι των Δαρνακοχωρίων και δεσπόζει μεταξύ αυτών: του Ν. Σουλίου. Αγίου Πνεύματος, Χρυσού και Εμμ. Παπά. Γι αυτό άλλωστε ονομάστηκε Πεντάπολη. Η ιστορία της είναι συνυφασμένη με την ιστορία γενικότερα της Μακεδονίας και γνώρισε τους ίδιους κατακτητές που απείλησαν την πολύπαθη ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Σε ιστορικό αρχειακό υλικό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας του Συμβουλίου Προεδρίας Κων/πουλης, η Πεντάπολη τον 13ο αιώνα αναφέρεται με το Βυζαντινό όνομα "Ξυλοπήγαδο". Στα μέσα του 14ου αι. ονομάζεται από τον γραμματέα του Σουλτάνου "Σαρμουσακλή" και το 1927 μετονομάζεται σε Πεντάπολη.

Κτισμένη στον κάμπο των Σερρών, ήταν γνωστή παλαιότερα με το όνομα Σαρμουσακλή, τοπωνύμιο συνδεδεμένο με την παραγωγή σκόρδου, καθώς στα τουρκικά sarmisak σημαίνει σκόρδο. Σε Βυζαντινή απογραφή, πρώτος ιδιοκτήτης της Πεντάπολης αναφέρεται ένας απόγονος των Παλαιολόγων. Οι μόνιμοι κάτοικοί της ήταν πάντα Ελληνες Χριστιανοί.
2 σχόλια:

  1. Να σημειωθεί απο ποια σελίδα πήρατε τις φωτογραφίες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι παρακαλουμε πολυ ν αναφερετε την πηγη αντλησης φωτογραφικου υλικου...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή