Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Κεραμιδιά Ηλείας

Το Χωριό της Κεραμιδιάς βρίσκεται στο βοριοανατολικό ΒΑ τμήμα του νομού Ηλείας, σε ημιορεινή περιοχή δίπλα στην τεχνητή λίμνη του Πηνειού ποταμού. Έχει 280 περίπου μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι γίνονται 350 και πλέον. Μεγάλες συγκεντρώσεις επισκεπτών γίνονται κάθε Πάσχα και το καλοκαίρι ΙΟΥΛΙΟ και ΑΥΓΟΥΣΤΟ μήνα. Η θάλασσα απέχει 20 χιλ. εκεί όπου βρίσκονται μεγάλες, υπέροχες και καθαρές ακτές.



Απέχει 15 χιλ. από την Αμαλιάδα, το κοντινότερο αστικό κέντρο που διαθέτει Νοσοκομείο και 40 χιλ. από την πρωτεύουσα του νομού, τον Πύργο. Σε απόσταση 5 χιλ. βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας. Σε απόσταση 60 χιλ. ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Ολυμπίας, το Μουσείο της και ο χώρος αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Οι κάτοικοι του χωριού έχουν σαν κύρια απασχόληση την γεωργία και την κτηνοτροφία. Είναι αυτάρκεις σε όλα τα προϊόντα της διατροφικής αλυσίδας. ( έχουν σιτηρά, καλαμπόκι, λάδια, όλα τα λαχανικά, κρέατα, γάλατα, τυριά.) Διαθέτει Φαρμακείο, Φούρνο, Χασάπικο, Ταβέρνα, Ψησταριά, Ελαιοτριβείο, τρία καταστήματα ΜΙΝΙ-ΜΑΡΚΕΤ, και ταβέρνα ψησταριά. Υπάρχει στο χωριό Λαογραφικό Μουσείο, επισκέψιμο από όλα τα σχολεία καθώς και από οποιοδήποτε επισκέπτη. Στο χωριό εντός οικισμού, βρίσκονται 3 Εκκλησίες ο ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ και ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Εκτός οικισμού, στον Άβυσσο ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ και στου Ζάμπακα η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ. Είχε Γυμνάσιο και Δημοτικό σχολείο έως το 2010, αλλά λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ έπαψε να τα έχει και τα δύο, τα παιδιά του χωριού προωθούνται στα κοντινότερα σχολεία της περιοχής, αλλά παραμένει και λειτουργεί το φροντιστήριο Αγγλικών.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου