Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Παλαιά Μιτζέλα (Πήλιο) Μαγνησίας

Παραθαλάσσιος κατεστραμμένος οικισμός από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κρυμμένος στο δάσος του Βορειοανατολικού Πηλίου στο νομό Μαγνησίας. Είναι η αρχική τοποθεσία του σημερινού χωριού Αμαλιάπολη-Μιτζέλα!


Πολλοί μύθοι και θρύλοι υπάρχουν για το χωριό και τους κατοίκους του! Πρώτη ονομασία της περιοχής ήταν "Ιπνοί" όπου στις Βόρειες και απότομες ακτές τις περιοχής με τις θαλάσσιες σπηλιές ο μύθος λέει ότι έγινε ο γάμος της Θέτιδος με τον Πηλέα! Περιοχή όπου κατά τον Ηρόδοτο τσακίστηκε ο στόλος του Ξέρξη! Χωριό φάντασμα που κάποτε είχε 19 εκκλησίες και 800 κατοίκους! Τα ερείπια του σήμερα έχουν παραδοθεί στην οργιώδη βλάστηση!

Ανυπότακτοι οι κάτοικοι του χωριού με αποτέλεσμα να καεί το χωριό τους από τους κατακτητές Φράγκους πρώτη φορά το 1204-1260 επειδή δεν αναγνώριζαν την παπική εξουσία! Οι Μιτζελιώτες ήταν ξακουστοί ναυτικοί στα πριν του 1821 χρόνια! Είχαν πολλά καΐκια και καράβια που στα χρόνια της επανάστασης έλαβαν με αυτά μέρος στην επανάσταση με αποτέλεσμα να καεί το χωριό από τους Τούρκους αυτή την φορά, το 1821! Στην ιστορία έχουν μείνει και οι γυναίκες της Μιτζέλας, οι οποίες προτίμησαν να πέσουν στο γκρεμό ή την θάλασσα με τα παιδιά τους για να μην αιχμαλωτιστούν και ατιμαστούν! Σήμερα είναι ολότελα δασωμένος και ακατοίκητος τόπος.



Ένα από τα δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια της περιοχής (υπήρχε και τρίτο το οποίο γκρεμίστηκε). Εδώ το γεφύρι "Πυργάκια" η ονομασία του οφείλεται στη γύρω περιοχή, στο ρέμα Καπνούτση, για αρκετά χρόνια επτά και πλέον... ήταν χαμένο μέσα στη πυκνή βλάστηση της περιοχής μη προσβάσιμο και ξεχασμένο. Στέκει ακόμα όρθιο σε πείσμα όλων όσων αδιαφορούν για την ύπαρξή του. Η φροντίδα και η αγάπη λίγων και εκλεκτών ανθρώπων που του προσφέρουν είναι αρκετή ώστε να εξακολουθεί να αποζημιώνει κάθε επισκέπτη με την ομορφιά του! [ ...Αυτό είναι μικρότερο και πιο αδύνατο, σε σχέση με τα γεφύρια του "Διακουμή" και του "Πόρου". Η βάση της καμάρας του είναι 10,20 μέτρα, το ύψος 5,60 μέτρα, το μάκρος 14 μέτρα και το φάρδος του διαδρόμου 2,40 μέτρα. Λόγω παλαιότητας κι εγκατάλειψης παρουσιάζει αρκετές ρωγμές. Είναι χτίσμα των προεπαναστατικών χρόνων. Σε εντοιχισμένη πλάκα στη δεξιά βάση της βορεινής πλευράς ήταν σκαλισμένη η χρονολογία 1776 ή 1778, που τώρα δεν υπάρχει.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου