Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Νεοχώρι Έβρου

Η κοινότητα Νεοχωρίου σε μικρή απόσταση δυτικά της Ορεστιάδας αποτέλεσε επί τουρκοκρατίας ένα από τα σημαντικά κέντρα της περιοχής ως έδρα δήμου που περιελάμβανε συνολικά εννέα χωριά. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού αποτελούνταν από επτά ελληνικές οικογένειες εκτοπισμένες από τις οθωμανικές αρχές εξαιτίας επαναστατικών εξεγέρσεων.


Οι οικογένειες αυτές προέρχονταν από διαφορετικά σημεία της αυτοκρατορίας όπως την Κρήτη, Πελοπόννησο, Κύπρο, Δαμασκό και Ανατολική Ρωμυλία. Διατηρούσαν με ευλάβεια την χριστιανική τους πίστη, την ελληνική τους γλώσσα, τα πατροπαράδοτα έθιμά τους και τις λαϊκές φορεσιές τους (γαλάζια βράκα δηλ. είδος παντελονιού και άσπρο πουκάμισο οι άνδρες γι' αυτό και ονομάσθηκαν ''γαλαζοβράκηδες'').

Η ανάπτυξη του χωριού σημείωσε ταχείς ρυθμούς κατά την περίοδο 1930 - 1960, χωρίς να πληγεί ιδιαίτερα με ανθρώπινα θύματα από το δεύτερο παγκόσμιο και τον εμφύλιο πόλεμο, επιτυγχάνοντας σταδιακά τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών καλλιεργειών με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του πληθυσμού. Ωστόσο η μετανάστευση των δεκαετιών 1960 - 1970 που έπληξε καθοριστικά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, οδήγησε τους μισούς σχεδόν κατοίκους του Νεοχωρίου στους δρόμους του εξωτερικού, κυρίως προς τη Γερμανία και λιγότερο προς το Βέλγιο, τον Καναδά και την Αυστραλία. Αρκετοί από τους κατοίκους έχουν μεταναστεύσει στο εσωτερικό και πολλοί διαμένουν στη γειτονική Ορεστάδα, η οποία απορροφά σημαντικό μέρος από τις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο του Νεοχωρίου αλλά και των υπολοίπων χωριών της επαρχίας.

Σήμερα το χωριό έχει εξ' ολοκλήρου ανοικοδομηθεί με σύγχρονες κατοικίες, ενώ η γεωργία έχει πλήρως εκσυγχρονισθεί και η παραγωγή έχει βελτιωθεί κατά πολύ, αφού από τις 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης αρδεύονται τα 18.500.

Στο Νεοχώρι λειτουργεί ξηραντήριο ''σηλός'' της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας με ολική αποθήκευση και ξήρανση 20-40.000 τόνων, κρατικός υποσταθμός της ΔΕΗ, τυροκομική μονάδα με ψυγείο και φέτα δυναμικότητας 500 τόνων γάλακτος, βιοτεχνία ραφής ενδυμάτων, εργοστάσιο κονιαμάτων και δομικών υλικών. Υπάρχει Σύλλογος Γυναικών, αθλητική ομάδα και Μουσείο.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου