Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Παταγή Έβρου

Η Παταγή είναι ένα χωριό του Δήμου Ορεστιάδας, 10 χιλιόμετρα ΝΔ της πόλης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 130 περίπου μέτρων, απαλλαγμένο από την υγρασία του κάμπου, στην πλαγιά ενός λόφου, που στο νότιο τμήμα του καταλήγει σε δάσος με βελανιδιές με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Κατοικείται από 300 περίπου κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Κύρια προϊόντα που παράγονται είναι στάρι, καλαμπόκι, ηλιόσπορος, τεύτλα, καθώς και κόκκινο κρασί.


Η Παταγή, άλλοτε Παζαρλή, υπαγόταν κατά τα τέλη του 19ου αιώνα πολιτικά στον Καζά της Αδριανούπολης και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου. Φαίνεται όμως ότι παλιότερα για κάποιο διάστημα υπαγόταν στη Μητρόπολη Λιτίτζης: στην καινούρια εκκλησία του χωριού φυλάσσεται αντιμήνσιο του μητροπολίτη Λιτίτζης.

Στην Παταγή βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, ένας από τους ελάχιστους μεταβυζαντινούς ναούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού. Ο Μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου στην Παταγή αποτελεί το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια του βορείου Έβρου.

Οι Μάρηδες-Παραπάγγηδες-Γαλαζοβράκηδες είναι μια μικρή ομάδα Θρακών (κάπου 17.000 πρόσωπα) που ζουν στην περιοχή του βόρειου Έβρου, σκορπισμένοι σε 13 χωριά, έχουν όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ένα χωριστού φύλου, με δική τους ενδυμασία και γλωσσικά ιδιώματα. Δεν υπάρχει επίσημη εκδοχή, γιατί ονομάζονται έτσι απλά κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές για την ονομασία τους αυτή. Μία από αυτές τους θέλει απογόνους του αρχιερέα Μάρωνα, ενώ μία άλλη ισχυρίζεται ότι η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «μαρμαίρω» που θα πει λάμπω, κάτι που έχει άμεση σχέση με τις παραδοσιακές τους φορεσιές οι οποίες κυριολεκτικά λάμπουν από τα στολίδια.

Η Παταγή βρίσκεται δυτικά,βορειοδυτικά της Νεας Ορεστιάδας και απέχει απο αυτήν 12χλμ.,ειναι χτισμένη πάνω σε αντέρεισμα που αρχίζει απο το ύψωμα Λαγός και συγκεκριμένα απο το ύψωμα Παλαιό Παζαρλη και καταλήγει χαμηλά στο Κήπος Ρεμα.

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πληροφορίες για την ίδρυση & την ιστορία του χωριού οπως και την προέλευση των κατοίκων του.Απο μαρτυρία θανόντος όμως προκύπτει οτι το 1850 το χωριό βρισκόταν στην σημερινή θέση ,ακόμα απο μαρτυρίες αλλων κατοικων που εχουν απεβιώσει ,αρκετά πρίν το 1850 το χωριό ήταν χτισμένο σε περιοχή 1000 μέτρα νοτιότερα της σημερινής θέσεως δηλαδη στη θέση με την ονομασία Παλαιό Παζαρλη.Επίσης στο νεκροταφείο του χωριού βρέθηκαν ταφικοι σταυροί με χρονολογία 1803 που σημαίνει οτι οι κάτοικοι είχαν συγκροτήσει κοινότητα πολύ πρίν.Τέλος μεσα στο χωράφι του Γεωργίου Αλεξακούδη, βρέθηκε σε τύμβο απο την Αρχαιολογική υπηρεσία αγαλματίδιο αλόγου ύψους 50 εκ. & μήκους 80 εκ.,το οποίο φυλάσσεται στο αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Η Παταγή έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη διότι διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα την"ΔΟΞΑ ΠΑΤΑΓΗΣ" η οποία θεωρείται από τις καλύτερες της περιοχής.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου