Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Αργαλαστή (Πηλίου) Μαγνησίας

Η Αργαλαστή είναι ένα κεφαλοχώρι του νοτίου Πηλίου. Απέχει 40 χλμ. από το Βόλο, έχει υψόμετρο 250 μ. και μόνιμο πληθυσμό περίπου 1.300 κατοίκων. Αποτελεί το διοικητικό κέντρο των χωριών της νότιας άκρης της χερσονήσου της Μαγνησίας.


Εδώ βρισκόταν η έδρα του Δήμου Αργαλαστής, ενώ σήμερα με το σχέδιο Καλλικράτης η Αργαλαστή είναι έδρα του Δήμου Νοτίου Πηλίου, δηλαδή ολόκληρου του βραχίονα της χερσονήσου. Παράλληλα αποτελεί και το εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς διαθέτει αρκετά μεγάλη αγορά, την οποία επισκέπτονται και πολλοί κάτοικοι των γύρω χωριών.


Ήδη από την περίοδο της τουρκοκρατίας η Αργαλαστή αναπτύχθηκε γρήγορα χάρη στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη βιοτεχνία του μεταξιού. Η ευημερία έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους του χωριού να το αναβαθμίσουν και αρχιτεκτονικά. Η Αργαλαστή διαθέτει πολλά αρχοντικά, εξαιρετικά δείγματα της αισθητικής της εποχής εκείνης, αρκετά καλντερίμια και μια δροσερή πλακόστρωτη πλατεία με καφενεδάκια, ταβερνούλες και τσιπουράδικα. Το σύμβολο όμως της Αργαλαστής είναι αναμφίβολα ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που χτίστηκε το 1886. Το πιο επιβλητικό κομμάτι του ναού είναι το πανέμορφο μαρμάρινο νεοκλασικό καμπαναριό του, το οποίο χτίστηκε το 1913. Έχει ύψος 26 μ., ελβετικό ρολόι και 2 ρώσικες καμπάνες.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου