Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Λάδη Έβρου

Το χωριό Λάδη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 24 χλμ. δυτικά του Διδυμοτείχου, και ιδρύθηκε από ντόπιους εργάτες που δούλευαν στο τσιφλίκι ενός Τούρκου αγά, του Κουσκουτζόγλου. Το τσιφλίκι αυτό ονομαζόταν «Εμπλιντίν» ή «Ιμπλιντίν» δηλαδή «δώσε νομή – φαγητό στα ζώα». Βρισκόταν στη μέση της διαδρομής Ορτάκιοϊ (σημερινό Ιβαΐλοβγκραντ της Βουλγαρίας) – Διδυμοτείχου, δύο εμπορικά συνδεδεμένων τότε σημαντικών πόλεων της περιοχής και η Λάδη ήταν το σημείο όπου οι ταξιδιώτες από τη μια στην άλλη πόλη επέλεγαν ως στάση, μιας και το ταξίδι τότε ήταν μακρινό. Σιγά-σιγά όμως τα κτήματα αγοράστηκαν από τους Έλληνες εργάτες και έτσι και το χωριό έγινε ελληνικό.


Η Λάδη (Τοπική Κοινότητα Λάδης - Δημοτική Ενότητα ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ), ανήκει στον δήμο ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Λάδη”. Έδρα του δήμου είναι το Διδυμότειχο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκης.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Λάδη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Λάδης, του πρώην Δήμου ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ του Νομού ΕΒΡΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου