Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Πλαταριά Θεσπρωτίας

H Πλαταριά είναι από τα ομορφότερα παραθαλάσσια χωριά της Θεσπρωτίας και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 955 κατοίκους. Είναι χτισμένη στο μυχό ομώνυμου κόλπου, ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια Αγιονήσι και Ερημονήσι (Χερονήσι) μεταξύ των λιμένων Ηγουμενίτσας και Συβότων.  


Λέγεται ότι στη θέση της σημερινής Πλαταριάς προϋπήρξε η αρχαία Καλαμίνη ή Καλαμωνία του Στέφανου Βυζάντιου και κατά τον Πτολεμαίο η "Αλμίνη". Αρκετά βέβαιο είναι ότι ο τόπος αυτός άρχισε να κατοικείται από το 1300 μ.Χ. με την κάθοδο νομάδων από τα γύρω υψώματα (Ζουμπρί-564 μ.) και από άλλες περιοχές, οι οποίες παρείχαν προστασία από τους πειρατές. Το 1730 ήταν πια συγκροτημένη χριστιανική κοινότητα, η οποία μάλιστα άντεξε στο βίαιο εξισλαμισμό, τον οποίο επέβαλε σε δεκατρία χωριά της Θεσπρωτίας ο εγκατεστημένος εδώ από την Πύλη Οθωμανικής Βείζ Πλαταριάς, Αιγύπτιος στην καταγωγή.

Κατά την διάρκεια του 1960 παρατηρήθηκε μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Πλαταριά προς την Γερμανία πράγμα το οποίο παρά τις πολλές αρνητικές πλευρές του ωφέλησε οικονομικά και πολιτισμικά τον τόπο. Μετά τον σεισμό του 1979-80 οι περισσότεροι κάτοικοι της Πλαταριάς μετακινήθηκαν από τα ορεινά σημεία του χωριού και εγκαταστάθηκαν στην παραλία δημιουργώντας έναν πανέμορφο οικισμό με σύγχρονη ρυμοτομία και ωραία κτίσματα. Εκεί αξιοποίησαν τα πλεονεκτήματα του κόλπου με την κατασκευή σύγχρονου λιμανιού, ασφαλής Μαρίνας Υποδοχής Σκαφών Αναψυχής ως και την ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων και χώρου Πρασίνου.

Παράλληλα έδωσαν μεγάλη σημασία στην καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος και στη φιλοξενία των Τουριστών και άλλων επισκεπτών. Κατασκεύασαν σύγχρονα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ντισκοτέκ και λοιπά κέντρα αναψυχής. ΠΡΟΪΟΝΤΑ Παλαιότερα κύρια ενασχόληση ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Κάθε οικογένεια είχε αυτάρκη οικονομία. Βασικό προϊόν ήταν οι ελιές και το ελαιόλαδο που ήταν εκλεκτής ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται συστηματικά με την μελισσουργία, την επιδοτούμενη γεωργία και κτηνοτροφία και κυρίως με τον τουρισμό. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι σύμφωνες με τις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών.

ΥΓΕΙΑ
Στην Πλαταριά λειτουργεί Αγροτικό Ιατρείο. Σοβαρότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται από Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, το Νοσοκομείο Φιλιατών και κυρίως από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Υπάρχουν οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής, του Άγιου Βασιλείου και Ταξιαρχών. Παλαιότερη είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της οποίας ερείπια σώζονταν μέχρι το 1966. Το σημερινό εκκλησάκι κατασκευάστηκε το 1966 λόγω της υπάρξεως των ερειπίων της Εκκλησίας και από τα υπόλοιπα επιφανειακά ευρήματα προκύπτει ότι στη περιοχή αυτή (Θέλοσι) υπήρχε οικισμός. Από την τεχνοτροπία των τοιχογραφιών συμπεραίνεται ότι η Εκκλησία των Ταξιαρχών στο παλιό χωριό εικονογραφήθηκε περίπου το 1850. Η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου που είναι δίπλα από το Δημαρχείο θεμελιώθηκε το 1963. Υπήρχε παλιά Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στον προαύλιο χώρο η οποία κατεδαφίστηκε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου