Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Καμπή (Στρεβίνα) Άρτας

Το σημερινό χωριό με την ονομασία Καμπή είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Σύντεκνο (Βαλαώρας) ή Γλυκόριζο ή Γκερπερίνα που αποτελεί συνέχεια της οροσειράς της Πίνδου και σε απόσταση οκτώ μίλια από την πόλη της Αρτας και σε υψόμετρο 20 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.


Το έτος 1928 αριθμούσε 546 κατοίκους. Το έτος 1940 αριθμεί 590 κατοίκους ,το 1951 αριθμεί 879 κατοίκους, το 1961 αριθμεί 998 κατοίκους ,το 1971 αριθμεί 943, το 1981 αριθμεί 1009 κατοίκους, το 1991 αριθμεί 1012 κατοίκους και το 2001 αριθμεί 965 κατοίκους

Για την ονομασία του χωριού Στρεβίνα υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σαν πρώτη αναφέρεται ότι δόθηκε από τον πρωτομάστορα του γεφυριού της Αρτας ο όποιος για να κατατοπίσει την γυναίκα του να φθάσει στην Φιλιππιάδα ( η πόλη φίλη των ίππων ) την πορεία που θα ακολουθούσε δείχνοντας, από το λόφο της Περάνθης, την τοποθεσία που είναι σήμερα το χωριό της είπε «στρίβε και βαίνε» και αργότερα που έγινε το χωριό ονομάσθηκε Στρεβίνα.

Κατά μια άλλη εκδοχή είναι ότι ένας απεσταλμένος φοροεισπράκτορας του πασά των Ιωαννίνων αφού έμεινε αποκλεισμένος από την βροχή για λίγες μέρες βρίσκοντας καταφύγιο στα σκιερά δέντρα γύρω από τις βρύσες, όταν άνοιξε ο καιρός ρώτησε πως θα φθάσει στην Άρτα του είπαν «Στρίβε και βαίνει» δείχνοντας το δρόμο προς την Μαραθιά.


Υπάρχει και άλλη εκδοχή ότι δόθηκε το όνομα από νομάδες που μένανε αρκετό καιρό με τα κοπάδια τους στο χώρο γύρω από τις βρύσες που υπήρχαν πολλές δάφνες με "χοντρούς" ίσκιους και για να μην μπερδεύονται τα κοπάδια φωνάζαν συνεχώς στρίβε -ρε, στρίβε -ρε και έμεινε η τοποθεσία με το όνομα αυτό. Το όνομα Καμπή δόθηκε από το υπουργείο εσωτερικών το 1919.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου