Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Γλυφάδα Φωκίδας

Η Γλυφάδα είναι παραλιακό χωριό του νομού Φωκίδας που είναι κτισμένο στον κάμπο και στους πρόποδες του λόφου παλιόκαστρο, απέναντι από το νησί Τριζόνια. Απέχει 23 χλμ από την πόλη της Ναυπάκτου και 45 χλμ από το Γαλαξείδι.


Στην κορυφή του λόφου έχουν βρεθεί απομεινάρια σημαντικής αρχαίας ακρόπολης με κυκλώπεια τείχη υπόγειες δεξαμενές και τμήμα ναού. Χαμηλότερα απ το κάστρο 2 αρχαίοι τάφοι συλημένοι και σχεδόν κατεστραμμένοι..

Η Γλυφάδα είναι σχετικά πρόσφατος οικισμός καθώς οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές του 1950, προερχόμενοι από το ορεινό χωριό Δαφνοχώρι ( πρώην Μαραζιά ) το οποίο βρίσκεται βόρεια της Γλυφάδας σε 905 υψόμετρο.

Το όνομα Γλυφάδα προήλθε από μία πηγή της περιοχής, η οποία βγάζει γλυφό νερό και εκβάλει στη γωνία της πλατείας στη θάλασσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία και κυρίως με οικοδομικά επαγγέλματα. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η κεντρική εκκλησία του χωριού βυζαντινού ρυθμού που είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Διοικητικά, η Γλυφάδα ανήκε μέχρι το 1997 στην επαρχία Δωρίδας ενώ μέχρι το 2011 υπαγόταν στον καποδιστριακό δήμο Τολοφώνος. Από το 2011 βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Δωρίδας.


Κάθε καλοκαίρι κυρίως διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το πανηγύρι στην πλατεία το δεκαπενταύγουστο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου