Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Πυλωροί Γρεβενών

Επτά χιλιόμετρα ανατολικά της Κνίδης και σε υψόμετρο 730 μ. συναντάμε το χωριό Πυλωροί. Οι 100 κάτοικοί του, των οποίων ο αριθμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ανέρχεται σε 120, ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με τη γεωργία. Μόνο τέσσερις οικογένειες ασκούν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.


Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό μετακινήθηκε στην τωρινή του θέση από τη θέση «Παλιοπύλωρο», 2.5 χλμ περίπου Α των Πυλωρών επί Τουρκοκρατίας και ίσως δια της βίας από τους Τούρκους, των οποίων Μπέηδων η περιοχή υπήρξε τσιφλίκι. 1.5 χλμ Β των Πυλωρών βρίσκεται η κορυφή του βουνού Κίσσαβος (1.097 μ.). Η διαδρομή ως την κορυφή και η θέα από εκεί αποζημιώνουν τον πεζοπόρο: μπροστά του απλώνονται η Πίνδος, τα Χάσια και το Σινιάτσικο.

Οι Πυλωροί (Τοπική Κοινότητα Πυλωρών - Δημοτική Ενότητα ΒΕΝΤΖΙΟΥ), ανήκουν στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “οι Πυλωροί”. Έδρα του δήμου είναι τα Γρεβενά και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Πυλωροί ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Πυλωρών, του πρώην Δήμου ΒΕΝΤΖΙΟΥ του Νομού ΓΡΕΒΕΝΩΝ.






3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΥΛΏΡΟΙ ΚΑΚΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ Υ , ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΕ Η , ΔΗΛΑΔΗ ΠΗΛΩΡΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΗΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΘΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΓΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΜΕ ΕΤΟΣ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΗΣ ΤΟ 1741.ΑΚΟΛΟΥΘΕΊ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΗ ΤΟ 1827, Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1878, Ο ΑΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΗ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ 1928.

    ΑπάντησηΔιαγραφή