Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ελάτη Κεντρικού Ζαγορίου Ιωαννίνων

Η Ελάτη, αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια δασωμένη βορινή περιοχή του βουνού Μιτσικέλι, με θέα προς τα βουνά και τα δάση της Τύμφης με εξαίρετο κλίμα, αποτελεί έναν κοντινό προορισμό απ' την πόλη των Ιωαννίνων αλλά ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την περιήγηση κάθε επισκέπτη και στα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια. Στην Ελάτη μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη το 1806.


Χτισμένη στα ριζά του Μιτσικελίου η Ελάτη, αγναντεύει τη χαράδρα του Βίκου, τη Μπελόη, το Μονοδέντρι, το Βραδέτο, τα Άνω Πεδινά ,το Σκαμνέλι και στο βάθος του ορίζοντα, τμήμα του Πωγωνίου.

Η παλαιά ονομασία του χωριού, που συγκροτήθηκε το 16ο αιώνα κυρίως από οικογένειες κτηνοτρόφων από τους Γαβρισιούς, Πέτσαλη και Σλάβους από το Ζλάροβο, ήταν «Μπούλτση».Η πλούσια βλάστηση έδωσε εμπορεύσιμη ξυλεία στους κατοίκους, που έγιναν ξυλέμποροι, με επιχειρήσεις στα Γιάννενα και αλλού. Πολλοί ξενιτεύτηκαν στη Μακεδονία, Θράκη, Ρουμανία, Ρωσία. Το 18ο και 19ο αιώνα το χωριό ακμάζει. Χτίζονται αρχοντικά, εκκλησίες , σχολεία. Το 1926 ονομάστηκε Ελάτη.

Πώς θα πάτε στην Ελάτη:

Για να φθάσετε στην περιοχή, ακολουθείτε τους κύριους εθνικούς οδικούς άξονες που οδηγούν στα Ιωάννινα και έπειτα κατευθύνεστε βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων (μέσω της παλαιάς Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης). Στο 18ο χλμ στρίβετε δεξιά προς Ζαγόρι και ακολουθείτε τη σήμανση προς το χωριό Ελάτη. Η διαδρομή είναι περίπου μισή ώρα από τα Ιωάννινα. Η Ελάτη απέχει από την Αθήνα: 463 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη: 292 χλμ., από την Ηγουμενίτσα: 111 χλμ. Πολύ άνετη επίσης είναι και η πρόσβαση στην περιοχή μέσω της Εγνατίας οδού, είτε από την Ευρώπη (μέσω λιμανιού Ηγουμενίτσας) είτε από τη Μακεδονία και τη Θράκη.
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου