Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Παρανύμφοι Ηρακλείου Κρήτης

Οι Παράνυμφοι ή Παρανύμφοι είναι ορεινό χωριό του νομού Ηρακλείου, του Δήμου Αστερουσίων. Το μικρό αυτό χωριό με τους λίγους κατοίκους και τα τρία φιλόξενα καφενεία, είναι σημείο σταθμός για πολλές διαδρομές και δραστηριότητες στην ανατολική ζώνη των Αστερουσίων.


 Το 2001 αριθμούσε 213 κατοίκους, κύρια ασχολία των οποίων είναι η γεωργία. Μεταξύ άλλων, στο χωριό λειτουργεί νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Από τη θέση Αμπάς μπορεί κανείς να δει πανοραμικά το χωριό Τρεις Εκκλησιές. Πολύ κοντά, στο ομώνυμο φαράγγι, βρίσκεται και ο εποχιακός καταρράκτης του Αμπά, ύψους 140 μέτρων. Σώζονται ίχνη από τοιχογραφίες στο ναό του Αποστόλου Παύλου.


Από τους Παρανύμφους επίσης μπορείτε να κατευθυνθείτε και προς τον Κόφινα μέσω ενός παλιού μονοπατιού που με δυσκολία διακρίνεται, αλλά αν έχετε διάθεση για εξερεύνηση ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε την πλούσια βιοποικιλότητα του τόπου αυτού με τα τόσο διαφορετικά οικοσυστήματα. Σημείο καταθεθέν είναι το φαραγγάκι που συνδέει τους Παρανύμφους με το επόμενο χωριό τον Πλατανιά. Ρωτήστε στο χωριό να σας καθοδηγήσουν.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου