Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Κοκκινολιθάρι Θεσπρωτίας

Το Κοκκινολιθάρι ή Κόκκινο Λιθάρι είναι ένα ορεινό χωριό του δήμου Φιλιατών.Βρίσκεται σε
απόσταση περίπου 30 χλμ. από την Ηγουμενίτσα, βορειοανατολικά των Φιλιατών και σε υψόμετρο περίπου 420 μ.


Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό από εποχής βενετοκρατίας. Ο πληθυσμός του, ασχολούμενος κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, το 1928 αριθμούσε 140 κατοίκους διαθέτοντας δημοτικό σχολείο. Το 2001 αριθμούσε 76 κατοίκους. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Μηνά που είναι γνωστό ως Το “Μετέωρο” της Θεσπρωτίας. 

Λέγεται, ότι η αρχική του ονομασία ήταν Εικονολιθάρι, επειδή κάποτε βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Μηνά επάνω στον βράχο και κατόπιν κτίστηκε ο Ναός στο όνομα του Αγίου. Άλλη παραλλαγή της αναφέρει, ότι όλος ο τόπος γύρω από τον Άγιο Μηνά, βούλιαξε κάποτε και έμεινε μόνο ο βράχος να ορθώνεται, με το Ναό στην κορυφή του.


Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αποστόλους. Τη κορυφή παρακείμενου χαρακτηριστικού βραχώδους υψώματος που φέρει τη προσωνυμία "μετέωρο Θεσπρωτίας", επιστέφει η "Μονή του Αγίου Μηνά Κοκκινολιθαρίου", που αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Γηρομερίου.
« Η ιστορία του Μετοχίου χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται με πλήθος θρύλων και παραδόσεων, που διατηρήθηκαν από γενεά σε γενεά ως τις ημέρες μας.


Το Κοκκινολιθάρι αποτελούσε τα όρια των ενετικών κτήσεων από της παραλίας της Ηπείρου μέχρι το 1463 όταν ο Σουλτάνος κατέλαβε τις ηπειρωτικές παραλίες και εκδίωξε αυτούς. Ίσως απ΄ αυτό να δικαιολογείται ως οριακό σημείο το όνομα του χωριού.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου