Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Φυλάκιο Έβρου

Το Φυλάκιο (Τοπική Κοινότητα Φυλακίου - Δημοτική Ενότητα Κυπρίνου), ανήκει στον δήμο
Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου. Οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι πρόσφυγες καθώς, προέρχονται από τη φυλή γκαγκαβουζηδες. Οι Γκαγκαβουζηδες κατάγονταν από τα τούρκικα χωριά Ολ Πασια (ΔΙδυμο), Νικη (Χαφσα), Νιόβη (Καρακασημ), Κρασοχωρι (Σαραμπλαρ), Αγιος Γεώργιος και Σοφιδες. Οι Γκαγκαβουζηδες εγκαταστάθηκαν το 1923 κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το υπολοιπο 30% του πληθυσμου προερχοταν απο τη Βορεια Θρακη. Πιο συγκεκριμένα, από τα χωριά Ορτάκιοϊ,Γαιδουροχωρι και Κοζουλτζια.


Το Φυλάκιο έχει περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Η οικονομία του χωριού βασίζεται κατά κύριο λόγο στη γεωργία. Τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται εδώ είναι καλαμπόκι, σιτάρι, βαμβάκι, πατάτες, τεύτλα, σπαράγγια, ηλίανθοι και σε μικρότερο ποσοστό φακές και φασόλια.

Το Φυλάκιο τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου με τον μεγαλοπρεπή ναό να δεσπόζει πάνω στον κεντρικό δρόμο. Στο χωριό αναβιώνει τις απόκριες το Θρακιώτικο έθιμο του Μπέη.

Το όνομα του χωριού είναι μετάφραση της Τούρκικης ονομασίας Seymenli (Φυλάκιο). Σύμφωνα με την παράδοση το Φυλάκιο ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου