Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Πραγγί Έβρου

Στο δρόμο από το Διδυμότειχο προς το Πύθιο στα σύνορα με την Τουρκία, θα συναντήσετε το
Πραγγί, έναν οικισμό που διατηρεί τη ζωή σε εποχές αλλοτινές… Βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλα λιβάδια στις όχθες του ποταμού Έβρου.


Στο Πραγγί έχει δημιουργηθεί πάρκο για τους πελαργούς σε μια έκταση 2,5 χιλ. στρεμμάτων στην περιοχή κάμπου Πραγγίου. Το χωριό είναι από τους πιο δημοφιλής τόπους προορισμού των πελαργών, έτσι αποφασίσθηκε η δημιουργία του πάρκου, όπου έχουν παραχωρηθεί και εγκατασταθεί δωρεάν από τους τεχνικούς της ΔΕΗ τριάντα μη ηλεκτροφόροι στύλοι με την ειδική φωλιά που συμβάλλει στην αναπαραγωγή τους.

Στα αξιοθέατα του Πραγγίου περιλαμβάνεται και ο παλιός σταθμός έκδοσης εισιτηρίων του τρένου, που έχει μετατραπεί σε μια πολύ ατμοσφαιρική και παραδοσιακή ταβέρνα.

«Πανωκκλήσι» ή «Γνηματούδια»
Σε θέση που βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Πραγγί και στα βόρειά του, σε ανασκαφές αποκαλύφτηκαν το καθολικό, παρεκκλήσια, αυλή και ταφές από μικρό νεκροταφείο της Βυζαντινής εποχής.

Το καθολικό, διαστάσεων 11,20Χ7,40μ, είναι μονόχωρη αίθουσα με νάρθηκα στα δυτικά και αψίδα στα ανατολικά, ημικυκλική εσωτερικά και τρίπλευρη εξωτερικά. Ο κυρίως ναός και το ιερό καλύπτονταν πιθανότατα με ημικυλινδρική καμάρα, την οποία ενίσχυαν δύο σφενδόνια. Στο μέσον του κυρίως ναού υπήρχε πηγάδι –σήμερα ξερό-. Με καμάρα μάλλον καλυπτόταν και ο νάρθηκας. Η ανασκαφή έδωσε γλυπτά, πολύ προσεκτικά δουλεμένα, ορισμένα από τα οποία ανήκουν στο τέμπλο (θωράκια, πεσσίσκοι, κιονίσκοι). Απηχούν την τέχνη του 12ου ή του 13ου αιώνος. Στον δυτικό και τους μακρούς τοίχους της εκκλησίας διαμορφώνονταν βαθμιδωτά διπλά αψιδώματα. Ένα φιαλοστόμιο που βρέθηκε στην επίχωση είναι ό,τι απέμεινε από τον κεραμοπλαστικό διάκοσμο του κτιρίου.

Στη νότια πλευρά του καθολικού βρέθηκε μικρό παρεκκλήσι (3,15Χ2,95μ). Στη νοτιοδυτική γωνία του καθολικού εντοπίσθηκε άλλο παρεκκλήσι (4Χ3,85μ), στο οποίο προστέθηκαν στη συνέχεια στα δυτικά του δύο συνεχόμενοι ορθογώνιοι χώροι.

Ο χώρος μπροστά από τη δυτική πλευρά του καθολικού ήταν στρωμένος με λίθινες πλάκες.
Στη νότια πλευρά του συγκροτήματος ένας ακανόνιστος τοίχος φαίνεται ότι διεμόρφωνε είδος περιβόλου.

Το μοναστήρι κτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα, εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε προς το τέλος (περί το 1360) της υστεροβυζαντινής περιόδου ή στις αρχές (1360-1370) της Τουρκοκρατίας. Μετά την εγκατάλειψη του συγκροτήματος η περιοχή γύρω από το καθολικό χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο κατά τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.

Γιορτή πελαργών στο Πραγγί
“Δε φεύγω απ’ το Πραγγί. Εσύ?” Αυτό είναι το σύνθημα της Γιορτής των Πελαργών που διοργανώνει ο Δήμος Διδυμοτείχου στον οικισμό Πραγγίου.

Όλα ξεκίνησαν πριν από το 2008 όταν με πρωτοβουλία της Δημαρχίας Διδυμοτείχου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση της Δ.Ε.Η. Αλεξανδρούπολης αποφασίσθηκε δημιουργία ενός πάρκου για πελαργούς σε λιβάδι έκτασης 2,5 χιλ. στρεμμάτων στην περιοχή κάμπου -Πραγγίου.

Το χωριό Πραγγί, είναι από τους πιο δημοφιλής τόπους προορισμού των συμπαθητικών σε όλους μας πελαργών, κάτι που αποδεικνύεται από το αδιαχώρητο που παρατηρούνταν μέχρι τότε στις φωλιές τους οι οποίες δεν επαρκούσαν με αποτέλεσμα τα πτηνά να βρίσκονται σε αδιέξοδο και να αναγκάζονται να μεταναστεύουν αλλού.

Έτσι αποφασίσθηκε η δημιουργία του πάρκου πελαργών, όπου σήμερα έχουν παραχωρηθεί και εγκατασταθεί δωρεάν από τους τεχνικούς της ΔΕΗ 30 μη ηλεκτροφόροι στύλοι με την ειδική φωλιά έτοιμη να υποδεχθεί την νέα οικογένεια πελαργών.

Με το πάρκο αυτό δίνεται διέξοδος στους πελαργούς κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, ενώ παραμένουμε ακόμη στους στόχους μας που είναι η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου της ζωής των πελαργών αλλά και η διεύρυνση του πάρκου με άλλα ζώα δίνοντας μια πιο πλούσια διάσταση στην προσπάθεια αυτή.

Στην γιορτή των πελαργών εκτός των άλλων οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν με την συνεργασία της Ομάδας νέων Γυναικών Πραγγίου, χειροτεχνήματα και ζωγραφιές που έχουν σχέση με τα αποδημητικά αυτά πουλιά.

Μια ξεχωριστή γιορτή για τον ερχομό της Άνοιξης, με πρωταγωνιστές τα ασπρόμαυρα πτηνά, που πέραν των σχετικών ομιλιών, περιλαμβάνει και την διοργάνωση ενός παραδοσιακού γλεντιού, με την προσφορά της πατροπαράδοτης φασολάδας.

Την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης έχουν η Νομαρχία Έβρου και το Δ.Π.Θ.




















2 σχόλια: