Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Κόμαρα Έβρου

Τα Κόμαρα (Τοπική Κοινότητα Κομάρων - Δημοτική Ενότητα ΤΡΙΓΩΝΟΥ), ανήκουν στον δήμο ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “τα Κόμαρα”. Έδρα του δήμου είναι η Ορεστιάδα και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θράκης.


Τα Κόμαρα βρίσκονται στον Έβρο, στην βόρεια όχθη του ποταμού Άρδα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής.

Χαρακτηριστικό για τα Κόμαρα είναι η τετραγωνική τους δομή όπως και το ότι είναι το πρώτο χωριό του Δήμου Τριγώνου, περνώντας από την γέφυρα του Άρδα και σταυροδρόμι για κάθε επισκέπτη του Δήμου. Από εκεί μπορεί να αποφασίσει αν θα κάνεις τον γύρο του Τριγώνου διαμέσου Πενταλόφου-Πετρωτών ή διαμέσου Ελιάς-Πλάτης. Λέγεται επίσης ακόμα ότι σερβίρεται φρέσκο ψαράκι και ντόπιο τσιπουράκι, στις ταβερνούλες του χωριού.

Η δημιουργία του σημερινού χωριού των Κομάρων τοποθετείται χρονολογικά περίπου το 1780-1790. Ήταν τότε τσιφλίκι ενός Αγά, στο οποίο εργαζόταν Έλληνες από την Αδριανούπολη, το Ορτάκιο και την βόρεια Θράκη. Η ονομασία Κόμαρα-Κομαρλί προέρχεται από την τούρκικη φράση Κουμ Αρεσί, που στα ελληνικά σημαίνει μεταξύ άμμων. Οι κάτοικοι των Κομάρων προέρχονται κατά την πλειοψηφία από την Ήπειρο, το Ορτάκιοϊ, το Σβίλεγκραντ και τις Σαράντα Εκκλησίες (Τουρκία).

Το 1885 κατοικούν στο χωριό περίπου 45 με 50 οικογένειες και χτίζεται το πρώτο σχολείο. Κατά τα έτη 1915-1919 δημιουργήθηκε από τους Βούλγαρους η αγροτική Επαρχία Αδριανουπόλεως, με 7 Δήμους, με μια έδρα στα Κόμαρα. Με την καταστροφική πλημμύρα του Άρδα το χειμώνα του 1931 οι κάτοικοι του χωριού αναγκαστήκαν να εγκαταλείψουν την αμμουδερή τοποθεσία (κάτω χωριό) στην όχθη του ποταμού και εγκαταστάθηκαν περίπου ένα χιλιόμετρο πιο βορειοδυτικά. Μόνο το εκκλησάκι του Αη-Δημήτρη, που πρόσφατα ξαναχτίστηκε θυμίζει την αρχική τοποθεσία του χωριού.


Στα Κόμαρα γίνονται δύο πανηγύρια, του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου και της Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου. Αναβιώνει επίσης και το έθιμο του «Μπέη» την Καθαρά Δευτέρα, η γιορτή του σπαραγγιού, που γίνεται το καλοκαίρι όπως και ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ανύπαντρων-Παντρεμένων, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πια έθιμο του χωριού!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου