Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Μυρωδικά στο μπαλκόνι μας

Καλή διάθεση, λίγες γνώσεις και 1 τ.μ. χώρου είναι αρκετά για να κάνουμε έναν μικρό κήπο με μυρωδικά ή αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι μας.


Σε 5-6 γλάστρες ή μια μικρή ξύλινη κατασκευή, π.χ. 0,80Χ0,80 εκ. και 0,40 βάθος, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κήπο με φυτά που θα προσφέρουν τροφή, οξυγόνο, χρώμα, άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ έχουν ακόμα και προστατευτικές ιδιότητες για άλλα φυτά.
Φυτά που μας προσφέρουν πολλά είναι τα μυρωδικά, αρκεί να τους δώσουμε λίγη φροντίδα και, προσοχή. Φυτά που μας προσφέρουν πολλά είναι τα μυρωδικά, αρκεί να τους δώσουμε λίγη φροντίδα και, προσοχή. Προετοιμάζουμε τη γλάστρα (πήλινη ή ξύλινη ή ό,τι άλλο εκτός από πλαστική), ανοίγοντας στον πάτο 2-3 τρύπες. Στρώνουμε 5 εκ. χαλίκι ή σπασμένα τούβλα, μ' ένα παλιό πανί ή τούλι τα καλύπτουμε και τοποθετούμε κηπόχωμα, 10 εκ. λιγότερο από το χείλος της γλάστρας. Εάν θέλουμε να είμαστε καλοί κηπουροί, μπορούμε να ανακατέψουμε στο χώμα σε ποσότητα 10% άμμο ποταμίσια, για καλύτερη απορροή του νερού και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Πιατάκι κάτω από τη γλάστρα οπωσδήποτε, για να συγκεντρώνεται το νερό.

Χρήσιμο είναι ο χώρος που θα είναι η γλάστρα/ες να δέχεται πρωινό ήλιο. Μεταφυτεύοντας το φυτό, από το γλαστράκι που το αγοράσαμε στη γλάστρα που προετοιμάσαμε, προσέχουμε να μη διαλύσουμε την μπάλα με χώμα που έχει. Γι' αυτό γυρίζουμε ανάποδα το γλαστράκι και το κρατάμε με το ένα χέρι και με το άλλο αφαιρούμε προσεκτικά το φυτό με την μπάλα του. Επειτα το φυτεύουμε, προσθέτοντας όσο χώμα χρειάζεται ώστε να μείνουν 5 εκ. κενό, για να μην ξεχειλίζει το νερό στο πότισμα (δύο φορές την εβδομάδα το χειμώνα είναι αρκετές, όταν δεν βρέχει).

Μυρωδικά που μπορούμε να προμηθευτούμε το χειμώνα είναι: Δενδρολίβανο ή ρόζμαρι με μαγειρικές χρησιμότητες στις σάλτσες ή στο φαγητό με τα ωμά του φύλλα, και θεραπευτικές ως αφέψημα, για τη χολή, το ήπαρ κ.λπ. Θυμάρι, με άρωμα που μας θυμίζει βουνό, για γεύση στο μαγείρεμα, και αντισηπτικό ή κατευναστικό στη βρογχίτιδα, το βήχα, τα αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ. Λεβάντα, με το γλαυκό της χρώμα, για το καταπληκτικό ρόφημα που φτιάχνουμε με τα φύλλα της και τις καταπραϋντικές ιδιότητες στα ούλα και τα δόντια. Φασκόμηλο, ρίγανη, μέντα, δυόσμος, είναι μερικά ακόμη. Τα μυρωδικά χρησιμοποιούνται επίσης για καλλυντικά (π.χ. καλέντουλα, έλαιο δενδρολίβανου), αλλά και για προστασία άλλων φυτών από ζωύφια. Ενα μείγμα σκόρδου, ελαιόλαδου και σαπουνιού, π.χ., διώχνει τις κάμπιες, ενώ ο δυόσμος κρατά τα μυρμήγκια μακριά.


Καλή κηπουρική!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου