Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Πάλλη Έβρου

Η Πάλλη είναι πεδινός οικισμός (υψόμετρο 60 μ.) στο βορειότερο άκρο του νομού Έβρου, στη
δημοτική ενότητα Τριγώνου (πρώην δήμος Τριγώνου) του Δήμου Ορεστιάδας. Βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Άρδα, στο τριεθνές σημείο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.


Σύσσωμο το χωριό διοργανώνει πανηγύρι στις 15 Αυγούστου κάθε έτους, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην οποία και είναι αφιερωμένη η εκκλησία του χωριού. Η τοπική πανήγυρη πραγματοποιείται από το έτος 1961. Κάθε 17 Ιουλίου την ημέρα εορτής της Αγίας Μαρίνας, λίγο έξω ανατολικά του χωριού, δεσπόζει ένα μικρό γραφικό εκκλησάκι, όπου την ημέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας, όλοι οι κάτοικοι του χωριού καθώς και από τα γύρω χωριά συγκεντώνονται εκεί, όπου πραγματοποιείται θεία Λειτουργία.

Ως προς την ονομασία του σημερινού οικισμού υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές. Σύμφωνα με την 1η εκδοχή το όνομα Πάλλη προέκυψε από την ρήση του μηχανικού από την Σάμο ο οποίος βλέποντας το βαλτώδες έδαφος πάνω στο οποίο είναι κτισμένος ο οικισμός είπε πως θα χρειαζόταν αγώνας, πάλη μεγάλη για να γίνει κατοικήσιμο το χωριό αυτό. Η 2η εκδοχή θέλει να παίρνει το σημερινό του όνομα από το εξής γεγονός: Ερχόμενοι οι Τούρκοι από πάνω από τον λόφο προς τα εδώ είπαν ¨μπολντούρ¨ που σημαίνει στα ελληνικά ¨πάλι¨. Μ’ αυτή την λέξη εννοούσαν πως πάλι βρήκαν μπροστά τους τούρκικο χωριό. Το τούρκικο όνομα του χωριού ήταν "Μπουλντούρκιοϊ"ή 'Μπουλντούρκιο' (Τουρκικά: Buldurköy < bul(mak)=βρίσκω dur(mak)=μένω köy=χωριό) που σύμφωνα με μία άποψη σήμαινε "Βρήκαμε χωριό για εγκατάσταση (για να μείνουμε)".

Στο μικρό χωριό της Πάλλης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου Έβρου «Η ΓΑΙΑ», καλλιεργεί αγρόκτημα για την παραγωγή λαχανικών. Πρόκειται για έναν πολύ καλά οργανωμένο συνεταιρισμό, ο οποίος εκτός των άλλων προωθεί την τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Επίσης, στην Πάλλη μπορείτε να δείτε και την ιδιωτική λαογραφική συλλογή του Λυμπέρη Αντωνιάδη με εκθέματα που αφηγούνται την ιστορία και την πορεία της μικρής αυτής αγροτικής κοινωνίας και των κατοίκων της.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου